U javnu je raspravu od 2. do 31. kolovoza upućena studija utjecaja na okoliš za izgradnju spalionice za 100 000 tona otpada i 50 000 tona otpadnog mulja u Sisku. Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani" pozivaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi planirani projekt izgradnje spalionice otpada i otpadnog mulja usred seizmološki aktivnog područja grada Siska. Poručili su da kako su građani i građanke stali u obranu javnog interesa u Zagrebu i Konjščini te zaustavili gradnju spalionica otpada, tako će učiniti i u Sisku.

Zelena akcija je uputila primjedbe u sklopu javne rasprave smatrajući da je njezina izgradnja protivna hijerarhiji prioriteta u gospodarenju otpadom i otpadnim muljem, koji su propisani nacionalnim zakonodavstvom i EU direktivama. "Dok EU u okviru Europskog zelenog plana potiče odustajanje od gradnje spalionica i primjenu održivijih rješenja za iskorištavanje otpada kao sekundarne sirovine za industrijsku proizvodnju, Hrvatska se okreće zastarjelim rješenjima. Pod izgovorom da je spalionica (energana) najbolje raspoloživo rješenje koje je nužno za zbrinjavanje krajnjeg ostatka otpada i otpadnog mulja, planira se postrojenje koje bi uz mizerne količine proizvedene energije služilo uništavanju vrijednih resursa iz otpada. To se radi bez analize puno boljih rješenja koja se primjenjuju diljem gradova u EU i koja su pravi primjer kružne ekonomije", kažu u priopćenju. 

Upozoravaju da bi spaljivanjem nastajale velike količine toksičnog otpada (filteri, pepeo) čije je zbrinjavanje problematično jer Hrvatska nema odlagalište za opasni otpad pa bi se vrlo skupo trebalo plaćati njegovo zbrinjavanje u inozemstvu. Uz to, drže da bi spaljivanje predstavljalo veliku potencijalnu ugrozu za okoliš i zdravlje stanovnika Siska i okolice zbog rizika od požara i prekoračenja emisija štetnih plinova koja negativno utječu na kvalitetu života ljudi u okolici tih postrojenja.