Pad stabla na Medveščaku koje se prije nekoliko dana srušilo i ozlijedilo ženu na tramvajskoj stanici uznemirilo je brojne Zagrepčane. Mnogi su se tako zapitali je li moguće da se takav scenarij ponovi i koliko su stabla u gradu zdrava i sigurna. Stablo je palo zbog istrule unutrašnjosti debla, što nije bilo moguće uočiti dosadašnjom vizualnom metodom pregleda. Kako se ovakve nesreće ne bi ponovile, podružnica Zrinjevac odlučila je nabaviti zvučni tomograf, poseban uređaj za dubinsku analizu stabala. 

"To je dijagnostički uređaj kojim ćemo biti u mogućnosti procijeniti razinu truleži u deblu i na taj način prevenirati ovakve stvari. Stablo, ta jedinka o kojoj govorimo, imao je potpuno zelenu krošnju, nije odavao nikakve elemente temeljem kojih bi mogli pretpostaviti da bi se to stablo moglo srušiti. Elementi koje mi pregledavamo su stanje krošnje, debla i žilišta - rekao je u programu Hrvatskog radija voditelj Službe za održavanje zelenih površina podružnice Zrinjevac Mihovil Guzmić

Komisija za uklanjanje stabala

 
Dodao je i kako brinu o čak 130 000 stabala koja su upisana u katastar zelenila i poznato im je njihovo stanje, a za njihovo uklanjanje postoji određena procedura. "Mi kao podružnica koja održava zelenilo utvrdimo da se s nekim stablom događaju određeni procesi, svoj zahtjev uputimo u nadležni gradski ured, Grad Zagreb je oformio dva nadležna ureda, Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode i drugi je Odsjek za zelene površine, koji je zadužen za sva ostala stabla. Oni oforme stručnu komisiju koja izađe na teren i donose rješenja. Rješenje može bit takvo da se stablo ukloni, da se samo reducira krošnja, mi smo tad obveznici to izvršiti" naglašava Guzmić i napominje kako se za svako uklonjeno stablo obavlja zamjenska sadnja kada se za to stvore uvjeti, najčešće ujesen.