Drvo kao osnova za Novi europski Bauhaus

Autor: N.D. Objavljeno: 19.04.2021. 🕜 09:08 Lokacija: Zagreb

Recikliranjem drveta gradovi bi mogli biti urbane šume

Prošlog je tjedna održana virtualna konferencija „Wood4Bauhaus“, a jedna od tema bila je kako drvni sektor može i treba sudjelovati u Novom europskom Bauhausu. Profesor Hans-Joachim Schellnhuber iz potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime u Njemačkoj iznio je snažnu poruku o klimatskim promjenama te naglasio važnost upotrebe drva u izgrađenom okolišu. 

Drvo možemo pretvoriti u građevinski materijal u izgrađenom okruženju, reciklirati većinu drva […] kada biste odmah ponovo zasadili drveće koje ste oduzeli, pa čak i povećali površinu šume, tada ćete dobiti ono što ja zovem “Šumarsko-građevinska pumpa”, rekao je. Inače, profesor Schellnhuber prepoznat je kao organizator ove inicijative predsjednice Komisije za Novi europski Bauhaus. 

Gradimo i krčimo svoje i tuđe šume

Novi europski Bauhaus je projekt nade, projekt oporavka. Unutar nje obnova može biti jednako vrijedna i lijepa kao i nova gradnja. Imajući ovo na umu, pretvorimo naše gradove u urbane šume”, nadovezala se Ruth Reichstein ispred Europske komisije. 

Uzgred, uvoz drveta u EU tijekom 2017. godine bio je odgovoran za 16 posto deforestacije koja se povezuje s međunarodnom trgovinom, što EU svrstava na drugo mjesto u svijetu po odgovornosti za “krčenje šuma zbog uvoza” nakon Kine, objavio je WWF. EU je, prema podacima WWF-a, 2017. neizravno pridonio nestanku 203.000 hektara tropskih šuma pretvorenih u poljoprivredna zemljišta.

TAGOVI