Šest metara drva i tona peleta manje zbog toplinske izolacije

Autor: B. O. Objavljeno: 05.03.2024. 🕜 10:48 Lokacija: Križevci
  • Dimnjaci na krovovima u središtu Zagreba (izvornik: Jelena990 / Shutterstock)

• dimnjaci, dimnjačarstvo, dimnjačarski poslovi
    Izvor: Jelena990 / Shutterstock

Uspjeh križevačkog javnog poziva i stopostotnog financiranja toplinske izolacije tavana stambenog prostora energetski siromašnim kućanstvima

Grad Križevci je krajem prošle godine po prvi puta objavio javni poziv kojim je u stopostotnom iznosu financirao toplinsku izolaciju tavana stambenog prostora energetski siromašnim kućanstvima. 

Sredstva su u prvom pozivu iskoristila tri sugrađana koje su ovaj tjedan posjetili gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović.

S obzirom na to da se najveće uštede u troškovima grijanja u odnosu na ulaganja mogu ostvariti upravo toplinskom izolacijom tavana koji se nalazi iznad grijanog prostora, gradonačelnik i pročelnik razgovarali su s korisnicima koliko su zadovoljni ostvarenim uštedama u ovih par mjeseci od kada su postavili toplinsku izolaciju.

Nenad Baneković ističe kako je u ova dva mjeseca od kada je postavio toplinsku izolaciju uštedio otprilike šest metara drva, a nestali su i problemi s vlagom.

 

Staklena, kamena ili mineralna vuna

Da su se stvari promijenile na bolje i da se zaista ostvaruju uštede slaže se i Blaž Fištrović koji posebice naglašava kako se najveća promjena vidi ujutro jer se sada toplina u kući zadrži preko noći za razliku od prije dok nije bilo toplinske izolacije.

Postavljanjem toplinske izolacije zadovoljan je i Ivan Orejaš koji naglašava da je u ova dva mjeseca potrošio čak tonu peleta manje.

Svi korisnici ostvarili su financiranje toplinske izolacije u stopostotnom iznosu, a kažu da su vunu na tavanu postavili sami zbog čega nisu imali dodatnih troškova.

"Novi Javni poziv za financiranje toplinske izolacije je u tijeku pa tako građani mogu ostvariti financiranje 100-postotnog iznosa opravdanih troškova za postavljanje toplinske izolacije tavana odnosno do najviše 1.500 eura. Opravdani troškovi su nabava i ugradnja materijala za toplinsku izolaciju tavana stambenog prostora staklenom, kamenom ili mineralnom vunom debljine od minimalno 14 cm, pri čemu najveći opravdani trošak ne može biti veći od šest EUR/m2 neto površine tavana stambenog prostora s PDV-om", objavljeno je na stranicama Grada Križevaca.

 

Sunčane elektrane

Na poziv se mogu prijaviti građani koji su, među ostalim, vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće u kojoj se projekt provodi i tamo imaju prebivalište. Također, mogu se prijaviti građani čiji prihod po članu kućanstva s tri i više članova ne prelazi 335 eura, kućanstva s dva člana u kojima prihod po članu ne prelazi 400 eura, kućanstva s jednim članom čiji prihod ne prelazi 670 eura te nemaju dospjelih nepodmirenih, tj. nereguliranih dugovanja prema Gradu i zadovoljavaju ostale odredbe poziva koje se mogu vidjeti OVDJE.

Pored toga, od ove godine građani koji spadaju u ranjivu skupinu u opasnosti od energetskog siromaštva mogu ostvariti 80 posto odnosno najviše 500 eura za izradu glavnog projekta sunčane elektrane te 80 posto odnosno najviše 4.000 eura za izgradnju sunčane  elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima. 

Cilj je financiranjem pomoći ranjivim skupinama građana u opasnosti od energetskog siromaštva da značajno smanje troškove električne energije i grijanja.

TAGOVI