Spori napredak energetske obnove zgrada u EU

Autor: N.D. Objavljeno: 03.12.2020. 🕜 11:51 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Energetska obnova zgrada u EU ni približno ne ide zadovoljavajućim tempom

Prema novom istraživanju Building Performance Institute Europe (BPIE) objavljenom danas, Europi je potreban "cjelovita obnova" njezinih zgrada kako bi postigla veći cilj smanjenja emisija do 2030. godine. U svom vodećem valu obnove zgrada, Europska komisija najavila je da želi udvostručiti stopu energetske obnove zgrada do 2030. godine, koja trenutno iznosi 1%. 

To je nedovoljno za ispunjavanje ažuriranih klimatskih ciljeva EU-a do 2030. godine, navodi se u novom izvješću, koji kaže da bi cilj obnove trebao doseći najmanje 3% godišnje kako bi se izbjegla obnova ogromnog broja zgrada u 2040-ih i 2050-ih. Tri četvrtine europskih zgrada smatraju se neučinkovitima, a zgrade su odgovorne za više od trećine emisija CO2 u EU. "To neće biti lak zadatak", rekao je Oliver Rapf, izvršni direktor u BPIE. 

Trenutno imamo 0,2% duboku stope obnove ili 1% ako uzmete u obzir sve obnove. Dakle, izazov je ogroman, ali također znamo, gledajući druge sektore i koliko su brzo prošli kroz transformaciju, to je moguće”. Čak i udvostručavanje ukupne stope energetske obnove je nedovoljno. Europa mora postići najmanje 3% stope obnove, u kombinaciji s poticanjem obnovljivog grijanja i hlađenja naših zgrada kako bi ispunila klimatski cilj koji je Komisija predložila za 2030. za 2030., dodao je Rapf, piše Euractiv.

TAGOVI