Zakon o svjetlosnom onečišćenju počinje utjecati na projekte u rasvjeti

Autor: N.D. Objavljeno: 21.11.2019. 🕜 18:39 Lokacija: Zagreb

Održana je 7. Konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti

Novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, koji je od travnja limitirao nove projekte u rasvjeti na korištenje žarulja od 3.000 K, umjesto do sada često korištenih 4.000 K, donosi nove izazove u realizaciji projekata, moglo se čuti na u četvrtak održanoj 7. konferenciji o energetski učinkovitoj rasvjeti, koja se u organizaciji Energetike marketing održala u Zagrebu. U roku od pet mjeseci bit će donesena tri prateća pravilnika kako bi spomenuti zakon postao primjenjiv u praksi, najavio je Mario Stipetić iz Ministarstva energetike i zaštite okoliša. Prvi prijedlog pravilnika naći će se pred povjerenstvom vrlo brzo, a u javnoj se raspravi očekuje krajem prosinca ili u siječnju 2020.

Nova pravila

Ipak, već sada izlaze natječaji u kojima se traže stroži kriteriji za rasvjetna tijela, što revoltira industriju koja drži da nema velike razlike između niže i više razine topline boje svjetla te da smanjenje ne bi trebalo biti linearno već longitudinalno, odnosno ovisno o potrebama i lokaciji. Kao što je uvodno istaknuo Slavko Krajcar, predsjednik Udruženja za rasvjetu, rasvjetna struka i udruge nisu na suprotnim stranama, jer su i svjetlo i tamno neba potrebe građana, stoga je nužan dijalog znanosti, struke i građana kako bi se postigao optimum u praksi.

Boris Štromar iz udruge Eko rasvjeta pak naglašava da  manja toplina boje svijetla ima nešto manju razinu plave svjetlosti, što je optimalno, ali i dalje zabrinjava masovna tendencija dodavanja rasvjetnih tijela i tamo gdje nisu potrebna. Zbog toga Zagreb primjerice, svijetli više od Hong Konga, a trošak građana za rasvjetu po stanovniku na nacionalnoj razini je daleko veći nego u bogatijim zemljama. Zvonko Magić iz Energy Plusa kaže da se rezidencijalna rasvjeta lako može prilagoditi novim kriterijima, ali "previše rasvjete" je relativan pojam, pogotovo kad je riječ o sigurnosti u prometu, što je vrlo kompleksna tema.

Inovacija 'Made in Croatia'

Ta je inovativna tvrtka na konferenciji predstavila novi patent, CLSM sustav za nadzor i upravljanje rasvjetom kojim se dobivaju informacije o statusu svakog pojedinog rasvjetnog tijela, njegovoj snazi te obavijest o anomalijama, a sustav je sprema za primjenu u postojećim projektima i spreman za pametne gradove.
Na konferenciji je bilo riječi i o financiranju projekata EPC modelom, koji nudi HEP ESCO, dok je HBOR predstavio svoju kreditnu liniju za obnovu rasvjete za JLS s kamatom od 0,1% do 0,5%, zahvaljujući kojoj je već sklopljeno šest ugovora vrijednih stotinu milijuna kuna.

Brojni projekti

Grad Cres prezentirao je svoj projekt energetski obnovljene rasvjete, dok je agencija Zadra Nova prezentirala projekt energetske obnove rasvjete u kojem su sudjelovali gradovi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH, financiran iz EU fondova.  Svoja vrhunska tehnološka rješenja predstavili su SIQ Croatia, PROTOK, REFLECTA, Daljinsko Upravljanje i Sylvania, a sudionici Konferencije imali su priliku obići Living Lab, jedinstveno polje za testiranje rasvjete i smart city rješenja koje se nalazi u Koprivnici.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavilo je pak da će u prvom tromjesečju biti raspisan dugo očekivani natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada a energetska obnova obiteljskih kuća neće se u 2020. financirati iz EU sredstava već nacionalnim sredstvima.

Galerija slika: 7. konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti

TAGOVI