Afirmacija domaće proizvodnje u prvom planu

Autor: B.O. Objavljeno: 02.09.2019. 🕜 16:43 Lokacija: Zagreb

Masovno istraživanje i eksploatacija na Jadranu trenutačno nije opcija

"Afirmacija domaće proizvodnje je naš forte kojim se vodimo posljednje tri godine i siguran sam da on nema alternativu. Jer, smanjenje energetske ovisnosti možemo postići jedino povećanjem domaće proizvodnje", istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na konferenciji za medije koja je održana povodom nedavne odluke Vlade o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske. 

Rezultat je to drugog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu koji je bio raspisan u listopadu prošle godine. Podsjećamo, Vlada je odlučila da će dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika za šest istražnih prostora na kopnu dobiti - Ina i Crodux Derivati Dva, i to svaka za po dva istražna prostora, a za po jedan prostor Vermilion Zagreb Exploration i mađarska tvrtka Aspect Croatia. Na drugom natječaju je bilo ponuđeno sedam istražnih prostora od kojih na četiri već postoji proizvodnja nafte i plina. 

Ove tvrtke će u pet godina samo za istraživanje utrošiti oko 80 milijuna eura, što je, zapravo, njihova obveza kao najboljih ponuditelja.  


More zasad nije opcija 

"Na ovom natječaju smo potvrdili kontinuitet i opredjeljenje k eksploataciji i istraživanju ugljikovodika na području Hrvatske", rekao je Ćorić, dodajući kako je na tome tragu i Strategija energetskog razvoja Hrvatske, čiji je finalni tekst gotov. On će tijekom nekoliko sljedećih tjedana biti u javnoj raspravi - ponajprije u Vladi, a potom i u Saboru. Ministar je kazao kako istraživanje i eksploatacija ugljikovodika donosi niz benefita za lokalnu zajednicu i za ekonomsku aktivnost na tome području. U konačnici, naglasio je, to pozitivno utječe i na ukupnu gospodarsku aktivnost Hrvatske.

Ćorić se osvrnuo i na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na moru. On je rekao kako masovno istraživanje i eksploatacija na Jadranu trenutačno nije opcija, jer Hrvatska od turizma generira 20 posto BDP-a. Međutim, dodao je, Hrvatska promatra što se događa u crnogorskom dijelu Jadranskog mora.

 

Potencijal za nova otkrića 

Valja naglasiti kako su iz prvog natječaja Agenciji za ugljikovodike prijavljena tri komercijalna otkrića na istražnim bušotinama Cerić, Berak i Severovci. "To je sasvim sigurno ohrabrujuće, jer pokazuje kako u Hrvatskoj, u Panonskom bazenu, još uvijek ima potencijala za istraživanje i nova otkrića", rekao je predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, dodajući kako je važno da su se na ovom natječaju pojavile četiri ozbiljne kompanije i da su njihove ponude bile jako dobre. 

Krpan je pojasnio kako će u sljedećih pet godina investitori izbušiti 25 istražnih bušotina. Ako se, pak, tomu dodaju bušotine koje će se bušiti na prostorima koji su dodijeljeni na prvom natječaju, onda je riječ o 30-ak istražnih bušotina. "To je bitna razlika u intenzitetu u zadnjih 20-ak godina", zaključio je.

TAGOVI