Biden: "Svijet će trebati naftu i plin barem desetak godina.. i duže"

Autor: N. D. Objavljeno: 09.02.2023. 🕜 11:02 Lokacija: Washington (SAD)
  • Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (izvornik: Bijela kuća, 2020.)

• Joe Biden, SAD
    Izvor: Bijela kuća

Biden je zaprijetio učetverostručenjem poreza naftašima na otkup dionica ostvarenim ekstraprofitima

U prilično iznenađujućem komentaru tijekom govora o stanju Unije u utorak navečer, kada je „izletio iz napisanog scenarija“ američki predsjednik Joe Biden priznao je da će svijet trebati naftu i plin "barem još jedno desetljeće", dodavši zatim "i duže od toga".

Priznanje je iznenadilo neke sljedbenike i čak izazvalo zviždanje i srdačan smijeh nekih slušatelja, iako je ogromna većina u naftnoj industriji dugo tvrdila da će biti potrebno još mnogo godina. S tim se slaže i većina financijskih i energetskih analitičara. Drugi u naftno-plinskoj industriji mogli bi smatrati da njegovo priznanje nije otišlo dovoljno daleko, s obzirom na predsjednikovo kažnjavanje spomenute industrije jer nije povećala ulaganja dok se svijet oporavljao od pandemije.

Dugoročno nije deset godina


Umjesto toga, naftna je industrija trošila milijarde na otkup dionica i isplatu dividendi, a predsjednik Biden nije propustio priliku istaknuti ratno profiterstvo industrije. U svom govoru, predsjednik Biden pozvao je na učetverostručenje poreza na otkup dionica, za što predsjednik kaže da će dugoročno potaknuti više ulaganja u industriju.

Ali "dugoročno" za industriju vjerojatno ide znatno dalje od desetljeća na koje Biden misli, posebno imajući u vidu da on traži od industrije da uloži milijarde i milijarde dolara u budući razvoj - od kojih su mnogima potrebne godine da dođu do rezultata. Obećanje da će industrija živjeti barem jedno desetljeće ne budi optimizam za industriju.

Komentari, iako su izazvali kritike klimatski osviještene ljevice koja bi voljela vidjeti ništa više od brzog prijelaza na obnovljive izvore energije, izazvali su kritike i od strane naftne industrije, jer traže milijarde za zelene investicije dok pozivaju na učinkovit kraj industrije u samo deset godina. Takav pritisak će smanjiti ulaganja i potencijalno dovesti do jako visokih cijena nafte i plina - energenata u koje je svijet danas duboko ukopan za sigurnost opskrbe tako da je Bidenov gaf zapravo realističan prikaz današnje energetike. 

TAGOVI