Birol: Vrhunac globalne potrošnje fosilnih goriva će se dogoditi do 2030.

Autor: N. D. Objavljeno: 13.09.2023. 🕜 09:24 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Naftne bušotine u sumrak (izvornik: TebNad / Shutterstock, 2007.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: TebNad / Shutterstock

Novi izvještaj IEA namjerava proglasiti skori vrhunac potrošnje fosilnih goriva

Potražnja za fosilnim gorivima dosegnut će najvišu razinu svih vremena prije 2030., izjavio je Fatih Birol, izvršni direktoru Međunarodne agencije za energiju (IEA). Birolova procjena temelji se na nadolazećem izvješću IEA-e, World Energy Outlook, koje bi trebalo biti objavljeno u listopadu i koje će pokazati da je "svijet na pragu povijesne prekretnice", kako je rekao Birol danas, u svom uvodniku u Financial Timesu.

Tzv. PeakOil je pojam dostizanja maksimalne proizvodnje nakon čega dolazi do neminovnog pada, a o njemu se govori desetljećima. Preciznije, prvi put ga je smpomenuo M. King Hubbert 1956., koji je napisao da će vrhunac vađenja nafte u SAD-u biti između 1965. i 1971. Ostvarenje vrhunca potrošnje od tada stalno se pomiče u budućnost. Pojam odgovara industriji, koja smatra da resursa kao što su nafta, plin i ugljen na svijetu nema dovoljno, već će prije ili kasnije nestati, a osjećaj manjka pridonosi politici rasta cijene. Sada se smatra da bi PeakOil mogao biti dosegnut između 2025. i 2040.   

Po Birolu, prekretnica je rezultat promjene energetske vladine politike diljem svijeta, naglog razvoja čistih tehnologija poput solarnih panela i električnih vozila, porasta korištenja dizalica topline i prisilnog ubrzanog prestanka korištenja plina u Europi nakon što je Rusija napala Ukrajinu, rekao je Birol.

 
Sve veća divergencija između razvijenih i zemalja u razvoju

 

Dok je tempo udaljavanja od fosilnih goriva brži nego što se ranije očekivalo, nije dovoljno brz da zadrži globalno zatopljenje unutar praga od 1,5 stupnjeva na koji ciljaju međunarodni čelnici, naglasio je Birol .

Unatoč stalnom govoru o vrhuncu potrošnje nafte i ugljena tijekom godina, oba goriva postižu vrhunce svih vremena, što olakšava odbijanje bilo kakvih tvrdnji da bi uskoro mogli biti na izdisaju. No, prema novim projekcijama Međunarodne agencije za energiju, ovo doba naizgled neumoljivog rasta će doći kraju ovog desetljeća, donoseći sa sobom značajne implikacije na globalni energetski sektor i borbu protiv klimatskih promjena,” napisao je Birol u tekstu.

"Zlatno doba plina", koje je IEA nazvala 2011., uskoro će izblijedjeti zbog rasta obnovljivih izvora energije, konstatira čelnik IEA. Kina je najveći potrošač ugljena, ali Birol je rekao da je Kina zabilježila rast u korištenju obnovljive i nuklearne energije. Također, usporeno kinesko gospodarstvo smanjit će upotrebu ugljena, smatra on.

Nagli porast primjene električnih vozila, uključujući Kinu, pridonosi IEA-inoj prognozi da će potražnja za naftom dosegnuti vrhunac prije 2030. Rast elektrifikacije prometa također pridonosi očekivanom vrhuncu nafte , rekao je Birol. Pad potražnje za fosilnim gorivima bit će još brži u naprednim gospodarstvima, a klimatske koristi od toga bit će barem djelomično nadoknađene rastom potražnje za fosilnim gorivima, posebice plinom, u gospodarstvima u nastajanju i razvoju, rekao je Birol .

Međutim, globalni trendovi udaljavanja od fosilnih goriva bit će prekinuti ekstremnim vremenskim prilikama. Toplinski valovi povećavaju potražnju za električnom energijom, a suše čine hidroenergiju manje dostupnom, pa je u tim slučajevima Birol predvidio neke skokove potražnje.

TAGOVI