Čak 17 milijardi eura za energetiku i rudarstvo

Autor: B.O. Objavljeno: 18.06.2021. 🕜 11:04 Lokacija: Beograd (Srbija)

Novi ulagački ciklus Srbije

"Nacionalnim integriranim planom za klimu i energetiku utvrdit ćemo smjer našeg razvoja u energetici, ali i što on predstavlja za zaštitu okoliša i gospodarstvo. Također, novom energetskom strategijom odredit ćemo ciljeve i put gdje želimo biti 2050. godine u ovome području, čiji će dio biti vodikova strategija", izjavila je jučer potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na skupštini Privredne komore Srbije (PKS). 

Dodala je kako je to ministarstvo s PKS-om radilo na pripremi četiri zakona koji su temelj za daljnji razvoj energetike i rudarstva te kako će se nastaviti suradnja i na izradi novih strateških dokumenata.

 

Sunce, vjetar i vodik 

Tijekom energetske tranzicije, nastavila je, Srbija mora imati dovoljne količine energije u svakom trenutku, naglasivši kako zelena agenda ne znači gubitak posla i zatvaranje elektrana. 

"Zelena agenda znači da ćemo ići prema drugačijim načinima proizvodnje energije koji će se ponajprije temeljiti na velikim i srednjim hidroelektranama, sunčanim i plinskim elektranama, vjetroelektranama, kao i vodikovom energetskim tehnikama za koje je već stvorena zakonska osnova u novom Zakonu o korištenju obnovljivih izvora", napomenula je, dodajući kako novi ulagački plan u energetiku i rudarstvo obuhvaća projekte čija je vrijednost 17 milijardi eura, izvijestilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

Pritom je vrijednost projekata u elektroenergetici veća od sedam milijardi eura, a na području obnovljivih izvora ona prelazi pet milijardi eura. 

TAGOVI