Čak četvrtina globalnih emisija već je pokrivena cijenama ugljika

Autor: N. D. Objavljeno: 20.10.2023. 🕜 12:32 Lokacija: Zagreb
  • Izlaz dimnih plinova iz dimnjaka termoelektrane (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• dimni plinovi, termoelektrane, onečišćenje, emisije
    Izvor: Shutterstock

Europska unija ima radikalno visoke poreze na 'topli zrak', što košta milijarde eura

Unatoč ranom skepticizmu, cijene ugljika sve više ostavljaju traga. Danas je gotovo četvrtina globalnih emisija ugljika pokrivena cijenom ugljika, u usporedbi sa samo 7% prije deset godina. Čak 73 nacionalne i podnacionalne jurisdikcije imaju cijene ugljika, pokazuje najnovije izvješće Svjetske banke o stanju i trendovima cijena ugljika 2023. 

Zapravo, možda iznenađujuće, politika određivanja cijena ugljika pokazala je izuzetnu otpornost prošle godine u uvjetima energetske krize, ekonomske nesigurnosti i geopolitičke nestabilnosti. Unatoč značajnim ekonomskim pritiscima, vlade su dale prioritet shemama trgovanja emisijama i porezima na ugljik zadržavanjem ili povećanjem politika određivanja cijena ugljika. To je u suprotnosti s prijašnjim padom, gdje su politike cijena ugljika bile ublažene, ukinute ili smanjene.

 
EU radikalno povećala cijenu toplog zraka i u krizi


Tijekom prijašnjih gospodarskih padova politike određivanja cijena ugljika bile su ublažene, ukinute ili smanjene, s trenutnom energetskom krizom i geopolitičkom nestabilnošću one su uglavnom zadržane ili čak proširene. Međutim, većina instrumenata nalazi se u zemljama s visokim dohotkom. Mehanizam EU-a za prilagodbu granica ugljika CBAM djeluje kao pokretač za to, a nekoliko zemalja – uključujući Kinu – navodi to kao razlog za provedbu vlastitog određivanja cijena ugljika kako bi održale trgovinu s Europom. 

Zapravo, bilo je samo nekoliko slučajeva u prošloj godini u kojima su vlade ublažile cijene ugljika kao odgovor na energetsku krizu odgađanjem početka novog instrumenta (npr. Austrija), odgađanjem planiranog proširenja ili povećanja cijena (npr. Njemačka), odnosno u ukidanju poreza na ugljik (Slovenija). Od 2019. cijena 'toplog zraka' u EU radikalno je porasla. 

 
Velika zarada na ugljiku

 

Sustavi trgovanja emisijama (ETS) i porezi na ugljik pokazali su se kao korisni generatori prihoda za nacionalne i regionalne vlade. U međuvremenu, politika smatra da cijene ugljika nisu dovoljno visoke; manje od 5% globalnih emisija stakleničkih plinova pokriveno je cijenom ugljika na ili iznad preporučenog raspona od 50-100 USD/t do 2030. S postignutim cijenama od prihoda iz ETS dozvola i poreza na ugljik zarađeno je gotovo 100 milijardi USD u 2022., što je pet puta više nego prije deset godina, a glavni driver prihoda bile su ETS dozvole u Europskoj uniji. 

 

Osim toga, zahtijeva se veće prihvaćanje cijena ugljika u gospodarstvima u nastajanju. Vidi se da nekoliko vlada u gospodarstvima u razvoju uvode ili istražuju potencijal za određivanje cijena ugljika. Partnerstvo Svjetske banke za implementaciju tržišta (PMI) podupire 17 zemalja u razvoju u ovom nastojanju. Dobra ilustracija je Indonezija, koja je nedavno pokrenula svoj ETS za elektrane na ugljen, koje su dominantan izvor energije u toj zemlji, a cijene struje određuje i subvencionira država. Kanada poziva da do 2030. čak 60% emisija bude pokriveno cijenama ugljika. 

 

 

 

TAGOVI