Cijena nafte najniža je u posljednja dva mjeseca

Autor: N.D. Objavljeno: 21.11.2022. 🕜 08:37 Lokacija: Zagreb

Pad cijena posljedica je usporavanja rasta gospodarstava diljem svijeta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte oštro pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošloga tjedna 8,7 posto, na 87,62 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio gotovo 10 posto, na 80,08 USD. Barel je nastavio padati i ovaj tjedan, s današnjim padom od 1 USD na trgovanju u Singapuru, a brent isporuke za siječanj pao je na 86,7 USD. 

Pad cijena posljedica je usporavanja rasta gospodarstava jer zbog toga slabi i potražnja za naftom, a cijene su trenutno najniže u posljednja dva mjeseca, piše Reuters. Fjučersi za američku naftu tipa WTI za isporuku u prosincu dodatno su pali na 79,21 USD ili 1,1%, dok su ugovori za siječanj pali za 69 centi na 79,42/bl. 

Usporilo je američko gospodarstvo, ali i ono najveće, kinesko, a dolar jača. Trgovce najviše zabrinjava daljnji rast broja zaraženih koronom u Kini, što je potopilo nade da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva korona ograničenja i tako pridonijeti rastu potražnje za energijom. Novi slučajevi korone u Pekingu i drugim gradovima trenutno su među najvišima od početka pandemije, a ultrarestriktivne mjere koje je ta zemlja primjenjivala sad već godinama, dolaze na naplatu u rapidnom širenju virusa. 

Europa ima zalihe uoči sankcija

Škole u Pekingu prešle su na online nastavu. Opskrba naftom u Europi je dobra jer su rafinerije napunile zalihe usoči 5. prosinca kada počinje pomorski embargo na rusku naftu. EU očekuje da će imati dovršenu regulaciju na vrijeme za realizaciju plana G7 za ograničenje cijene ruske nafte. Opskrba dizelskim gorivom ostala je prilično napeta, jer se EU i SAD natječu za isporuke pa je Kina gotovo udvostručila isporuke u listopadu, no to je i dalje ispod onih u rujnu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je prošloga tjedna snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2022., po peti put od travnja, ističući covid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim gospodarstvima. Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je, pak, prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. prosinca na snagu stupa embargo EU-a na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamjenu za oko 1,1 milijun barela nafte dnevno.

TAGOVI