Cijena nafte nastavlja rasti prema 90 USD/bl

Autor: N. D. Objavljeno: 03.04.2024. 🕜 14:52 Lokacija: Zagreb
  • Ilustracija porasta cijena nafte (izvornik: Harper 3D / Shutterstock, 2018.) 

• cijene nafte
    Izvor: Harper 3D / Shutterstock

Veći broj negativnih faktora utječe na rast zabrinutosti oko buduće opskrbe crnim zlatom

Cijene nafte nastavile su rasti u srijedu, opasno se približivši 90 USD/bl, što je još nedavno spominjano kao maksimum u ovoj godini. Financjaši razmišljaju o rizicima opskrbe koji proizlaze iz ukrajinskih napada na ruske rafinerije i mogućnosti eskalacije sukoba na Bliskom istoku, a ni ministri OPEC+ na sastanku nisu promijenili trenutna smanjenja proizvodnje.

Fjučersi sirove nafte Brent za lipanj porasli su 75 centi, ili 0,84%, na 89,67 dolara po barelu u 11:30 GMT, dok su fjučersi američke West Texas Intermediate nafte za svibanj porasli za 73 centa, ili 0,86%, na 85,88 dolara po barelu.

Ministri OPEC+ nisu dali nove političke preporuke na sastanku u srijedu, rekla su dva izvora, nakon što je grupa već odlučila produljiti trenutna smanjenja proizvodnje do lipnja prošlog mjeseca. Terminske cijene nafte pridonijele su rastu u utorak, kada su i Brent i WTI porasli 1,7% na najviši nivo od listopada.

Cijene su porasle još u utorak nakon nove runde napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na ruske rafinerije koji su zaprijetili isključivanjem još većeg broja prerađivačkih kapaciteta u Rusiji. Ulagači su također zabrinuti da bi se izraelsko etničko čišćenje u Gazi na Bliskom istoku moglo pretvoriti u regionalni sukob, nakon što je Iran obećao osvetu protiv Izraela za napad u ponedjeljak u kojem je ubijeno visoko pozicionirano vojno osoblje, javlja Reuters.

Širi sukob na Bliskom istoku koji uključuje više zemalja proizvođača nafte mogao bi uzrokovati poremećaje u opskrbi. Iran, koji pruža podršku Hamasovoj miliciji koja se bori protiv Izraela u Gazi, treći je najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Bank of America Global Research povisila je svoje prognoze za Brent i WTI za 2024. na 86 odnosno 81 USD po barelu, navodi se u bilješci u srijedu, zbog povećanja potražnje i eskalacije političkih napetosti.

TAGOVI