Cijena nafte trenutno su najniže od prosinca 2021.

Autor: N. D. Objavljeno: 16.03.2023. 🕜 09:32 Lokacija: London (Velika Britanija)
  • Naftne bušotine u sumrak (izvornik: TebNad / Shutterstock, 2007.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: TebNad / Shutterstock

Zabrinutost za globalni bankarski sustav dovela je do velike korekcije cijena nafte

Cijene nafte oštro su pale u srijedu jer su se trgovci uplašili da se sprema bankarska kriza koja bi mogla ugroziti globalni gospodarski rast. Riječ je o propasti dvije američke regionalne banke i opasnosti od propasti velike švicarske banke Credit Suisse, koja je već duže u problemima a kojoj saudijski suvlasnik ne želi pomoći dokapitalizacijom. Najnovija današnja vijest kaže da će Credit Suisse posuditi novac od središnje švicarske banke, nakon čega je došlo do velikog oporavka njezine dionice.

Cijene fjučersa za naftu tipa WTI pale su jučer za više od 5% na 67,61 USD po barelu, dosegnuvši najnižu razinu od prosinca 2021. Sirova nafta Brent, međunarodna referentna vrijednost, pala je 4% na 74,36 USD po barelu.

"Tržište nafte zaglavit će u suficitu veći dio prve polovice godine, ali to bi se trebalo promijeniti sve dok ne vidimo veliku političku pogrešku FED-a koja izaziva ozbiljnu recesiju", rekao je Ed Moya, viši tržišni analitičar u Oandu, za CNBC. "Sada se barelom trži po više od 60 dolara, a pad cijene nafte WTI ovisi o tome koliko će se makro slika pogoršati."

Padaju i naftaške dionice

Nakon gubitka između 6-7% u srijedu, cijene nafte uzimaju danak na energetskim dionicama, pri čemu su europski divovi izgubili 6-8%, a američke naftne kompanije 5-7%, piše Oil Price.

Pad cijena nafte dolazi nakon podataka o zalihama Uprave za energetske informacije (EIA) objavljenih ranije u srijedu, pokazujući povećanje zaliha sirove nafte prošlog tjedna, pri čemu su zalihe sada čak 7% više od petogodišnjeg prosjeka.

Pad cijene nafte također dolazi unatoč predviđanjima Međunarodne agencije za energiju (IEA) u srijedu da će tržište nafte pasti u deficit opskrbe u drugoj polovici ove godine usred gospodarskog oporavka u Kini. Ta su predviđanja, međutim, uglavnom nepromijenjena u odnosu na prošlomjesečno izvješće i nisu uspjela djelovati kao protuteža bankovnim kolapsima.

Do pada je došlo jer su se globalna tržišta u šoku nakon vijesti da najveći ulagač Credit Suissea, Saudijska nacionalna banka, neće pružiti dodatnu pomoć posrnuloj banci. Vijest je dovela do pada dionica banke uvrštenih na američke burze za više od 20%. Također je izazvalo zabrinutost zbog stanja globalnog bankarskog sustava manje od tjedan dana nakon što su dvije američke regionalne banke propale.

TAGOVI