Cijena otkupa INA-inih dionica može postati nepremostiv problem

Autor: N.D. Objavljeno: 04.12.2018. 🕜 14:14 Lokacija: Zagreb

Hernadiju opet određen istražni zatvor

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je ponovno odredilo istražni zatvor predsjedniku Uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju kojemu je krajem listopada u odsutnosti počelo suđenje za davanje mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu koji je zauzvrat mađarskoj naftnoj kompaniji navodno prepustio upravljačka prava u Ini. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić novinarima je pojasnio da je izvanraspravno vijeće takvu odluku donijelo jer je nakon podizanja optužnice došlo do nove faze postupka, a i dalje je egzistiralo prvo rješenje o određivanju istražnog zatvora koje je protiv nedostupnog Hernadija još 2013. donio sudac istrage.  Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada.  Koincidencija, isti dan u posjet Zagrebu došao je mađarski premijer Viktor Orban, a tema je dakako, bila INA.
"Neću sklapati tajne dogovore ili sporazume vezano ni za kakve pravne probleme. Strogo podržavam potpuno razdvajanje međudržavnih odnosa i međunarodnog prava." Tako je glasio komentar mađarskog premijera Viktora Orbána na pitanje o odnosima Ine i MOL-a te poglavito o problemu sa šefom MOL-a Zsoltom Hernadijem kojega Hrvatska želi, a Mađarska odbija izručiti, očito aludirajući na špekulacije da bi se dvojica premijera mogla “dogovoriti” o rješenju tog pitanja koji opterećuje odnose dviju država. Taj je problem Orban nazvao “trnom pod noktom”, neugodom koja je mala, ali može “izazvati upalu” organizma i “koji treba izvući”. Komentirajući odnose između Ine i MOL-a, hrvatski premijer Plenković je rekao da je na strani Hrvatske angažirana država, a na strani MOL-a kompanija. 
"To je ključna razlika. Naša stajališta su nepromijenjena, ključno je postići dogovor o cijeni, za to predstoje razgovori, a naš je cilj da, dok se do dogovora ne dođe, međusobni odnosi između dioničara budu bolji, kvalitetniji i omogućuju bolje poslovanje i korist Hrvatskoj i INA-MOL-u. Tako da su pozicije iste" rekao je Andrej Plenković. Potvrdio je da, u razgovorima s konzultantima, postoje “određene teškoće u interpretaciji jednoga dijela obveza i Ministarstvo energetike i Ministarstvo financija nastoje razriješiti taj problem, ali ništa se ne mijenja u načelnoj odluci Vlade. Ono što će na kraju biti najbitnije je cijena, a ako se ne dogovorimo onda to može postati nepremostiv problem", kazao je hrvatski premijer. Orbán se nadovezao da je za Mađarsku odnos Ine i MOL-a interkompanijsko pitanje i da je država uključena jer ima paket dionica od 25 posto. "Moraju se donijeti odluke na razini kompanija, ako me tko pita, ja ću reći ono što ne treba – ne moramo nasilu. Ako Hrvati i Mađari ne mogu surađivati vezano uz jednu kompaniju, ne trebaju to činiti. Treba ići svatko svojim putem. To znači da bi Hrvatska trebala otkupiti Inu", rekao je Orbán. Kad je riječ o budućem zakupu LNG-terminala na Krku, jednom od gorućih pitanja u međudržavnim odnosima, ključnom za realizaciju terminala Orban je rekao da se radi o pitanju cijene plina. Plin Mađari najjeftinije dobavljaju od Rusa, zatim iz Rumunjske, gdje se gradi interkonekcija s Mađarskom a treća najjeftinija opcija je Slovačka te tek iza toga krčki LNG. "Ako možemo naći poslovni model povoljan za Mađarsku, možemo surađivati", reako je Orban. 


TAGOVI