Davor Štern kritizira da se nitko ne bavi energetikom

Autor: N. D. Objavljeno: 31.01.2024. 🕜 11:33 Lokacija: Zagreb
  • Izvođenje radova na postrojenju hidrokrekinga u INA Rafineriji nafte Rijeka (izvornik: INA, 2023.)

• INA, Rafinerija nafte Rijeka, rafinerije, procesna postrojenja
    Izvor: INA

MOL pokupava osigurati što veći učinak svojih rafinerija na štetu Hrvatske, tvrdi Štern

Davor Štern gostovao je u Novom danu N1 TV gdje je kritizirao manjak strategije u vođenju hrvatske energetske politike te komentirao politiku cijene naftnih derivata i upravljanja INA-om u smislu sigurnosti dobave.

Taj energetičar je govoreći o rizicima na Bliskom istoku konstatirao da je cijena nafte slabo reagirala na ratne aktivnosti, dok bi prije pet do deset godina 'burze poludjele na ovakve događaje, a sada se pokazuje da nafta više nije u fokusu dioničara, koji su se vjerojatno prebacili na kripto valute, litij i druge materijale'. Situacija se s odmakom od nekoliko tjedana reflektira i na Hrvatsku, a Štern kaže da je dobro da je Vlada zadržala kontrolu nad cijenama.

Mi zaboravljamo da imamo mogućnost u vidu rafinerije Rijeka koja i dalje ne radi. Moramo se brinuti da imamo bar jednu operativnu rafineriju jer nikad ne znate što će se u svijetu dogoditi, ali očito to nije u fokusu vlade”, naveo je Štern i argumentirao zbog čega RN Rijeka, koja je u velikom projektu modernizacije, ne radi od jeseni.

Smatram da je nedopustivo da smo izgubili rafineriju Sisak, a ona u Rijeci ne radi jer MOL pokušava osigurati što veći učinak svojih rafinerija u Mađarskoj. To je komercijalno opravdano, ali im se to ne bi smjelo dopustiti. Očito smo se pomirili s tim da je INA u stranim rukama i da se njome upravlja iz drugog središta”, rekao je.

Mi imamo argument, ali nemamo instrumente. INA pomalo gubi na važnosti jer ono što je bila više nikada neće biti. Njezino mjesto su zauzele obnovljive energije kojima se opet nitko ne bavi. Imamo puno malih tvrtki koje proizvode vjetroelektrane i sunčeve elektrane. Hrvatske bi trebala formirati novu energetsku kompaniju za 21. stoljeće koja bi objedinjavala te nove oblike energije, a nad INA-om preuzeti upravljanje u odnosu na broj dionica koje imao”, zaključio je Štern.

 

TAGOVI