Država bi ušla u Dioki da ima partnera

Autor: A.H. Objavljeno: 21.06.2012. 🕜 08:36 Lokacija: Zagreb

Dioki će ići u stečaj ali ne i u likvidaciju već će se osigurati nastavak proizvodnje

Nakon što je ministar Slavko LInić najavio ulazak države u vlasništvo Diokija sa 38%,  jutro poslije u Vladi demantiraju takav plan uz napomenu da su novinari Linića krivo shvatili. Država bi mogla ući u Dioki ako bi imala strateškog partnera sa 15 mil. eura, a njega nema, prenosi Poslovni dnevnik.   ”Da se sutra situacija riješi, država bi postala vlasnik 38% Diokija”, bila je točna Linićeva izjava. Bez daljnjih informacija dodao je kako država mora ulaziti u posrnule tvrtke za koje misli da imaju potencijala. Na skupu se dotaknuo ministar ponovno i HEP-a. “HEP je nesposoban, gubitaš i ima nedostatak sredstava. Tu trebamo partnere”, rekao je Linić. MInistra upravo energetika najviše i zabrinjava. “Probajte shvatiti da sam ja manje opterećen padom gospodarstva, a više me brine kako zamijeniti uvoz energenata domaćom proizvodnjom”, ističe. “Imamo dovoljno vode i plina da ne bismo trebali ništa uvoziti, ali gradnja i dogradnja elektrana je dugotrajan i skup proces, a Hrvatskoj je prioritet osnažiti se upravo u tom području”, rekao je Linić.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je istaknuo kako je u slučaju Diokija država jedini vjerovnik koji nema pokriće, dok su banke pokrivene jer je zemljište (na Žitnjaku i prostor na kojem se predviđa LNG terminal na Krku) pod njihovom hipotekom.

HEP je zbog odnosa koji je uspostavio Ivo Sanader, a zbog čega se vode i sudski procesi, doveden u situaciju da nema nikakvo pokriće za isporučenu energiju, kaže Čačić. Najavio je da će zbog toga Dioki vjerojatno ići u stečaj, ali ne i likvidaciju, već će se kroz stečaj osigurati nastavak proizvodnje u ključnom segmentu - Dina Petrokemiji. Naglasio je da će radnici Diokija svakako dobiti svoje plaće, ili kroz stečaj ili kroz ulazak novog vlasnika, te rekao kako nema nikakvog razloga da država od vjerovnika u stečajnom postupku ne kupi zemljište pod uvjetima koji su joj prihvatljivi. To bi nam bio temelj za ulaganje u LNG terminal za koji postoji izvanredan interes, rekao je Čačić dodavši kako je o tome nedavno razgovarao s poljskim premijerom, potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva. "Postoji izvanredan interes, čak i u pisanoj formi, definirana strategija Poljske za sjeverno-južni energetski koridor Baltik-Krk, koji je već sad povezan plinovodima, kako bi se dala druga opcija dobave ruskog plina koji koriste Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Hrvatska. Tu je onda naša uloga izuzetno važna", rekao je Čačić. Zemljište vezano uz Dioki Hrvatskoj je "materijalna podloga za ulazak u taj projekt", naglasio je Čačić i dodao kako je dogovorio da za 60 dana u Hrvatsku dođu poljske ekipe i "prenesu nam te modele".

TAGOVI