Dvosmjerni i obavezni CfD-ovi ne odgovaraju njemačkoj industriji obnovljivaca

Autor: N. D. Objavljeno: 15.03.2023. 🕜 15:28 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • RWE-ov Trading Floor u Essenu u Njemačkoj (izvornik: Matthias Duschner / RWE, 2016.)

• RWE, trgovina energijom
    Izvor: Matthias Duschner / RWE

Njemačkoj više odgovaraju dražbe nego ugovori za razliku koje forsira EK

Njemačko udruženje industrije obnovljivih izvora energije BEE kritiziralo je ključne elemente prijedloga EU-a za reformu dizajna tržišta električne energije, koji je predstavljen jučer, o čemu smo pisali na našem portalu. Lobistička skupina rekla je da stroga pravila o obliku budućih subvencija za nove niskougljične elektrane nisu najbolji put naprijed za njemačku industriju obnovljivih izvora energije. Kaže se da bi reforme mogle imati slične učinke kao mehanizam koji je uskraćivao prihode proizvođača tijekom energetske krize, što je dovelo do visokih troškova za njih, kao i do 'iskrivljenja tržišta.', poručili su.


Druge reakcije bile su manje kritične. Industrijska udruga BDI i lobistička skupina energetske industrije BDEW pozdravljaju činjenicu da nisu predložene nikakve drastične promjene sustava. Europska komisija je predložila paket zakonodavnih reformi za poticanje obnovljivih izvora energije, bolju zaštitu potrošača i povećanje industrijske konkurentnosti. Tržište električne energije u EU-u dovedeno je do krajnjih granica u energetskoj krizi, kada je Rusija ograničila opskrbu Europom fosilnim gorivima nakon rata s Ukrajinom, podigavši cijene na rekordno visoke razine.

EU se miješa u unutarnje tržište zemalja članica Unije


"Prijedlozi EU-a idu predaleko i snažno se miješaju u sustave zemalja članica", izjavila je čelnica BEE-a Simone Peter. Lobistička skupina usredotočila je kritike na predloženu obvezu da će se buduće subvencije za proizvodnju električne energije s niskim udjelom ugljika morati izvršiti putem takozvanih dvosmjernih ugovora za razliku (CfD). 

Dvosmjerni ugovori za razliku (CfD) su sporazumi između proizvođača električne energije i javnog tijela (u ovom slučaju države), gdje je cijena električne energije, koja ima ekonomskog smisla za proizvođača, unaprijed dogovorena - obično putem konkurentskog natječaja. Ako je cijena električne energije prodane na tržištu niža od unaprijed dogovorene cijene iz ugovora, država plaća proizvođaču razliku, čime mu se osigurava stabilan prihod.

Izvor: Thomas G. / Pixabay
Što je CfD


Međutim, ako je tržišna cijena električne energije viša od unaprijed dogovorene cijene, proizvođač tu dobit mora vratiti državi. Ukratko, CfD-ovi su dvosmjerni proces plaćanja koji osigurava proizvođačima da dobiju određenu razinu naknade za proizvedenu električnu energiju, a istovremeno sprječava nerazmjerne prihode.

"Nekim državama članicama ovaj oblik trgovanja može donijeti prednosti, ali to nije slučaj za Njemačku", rekla je Peter. Isti mehanizam je u energetskoj krizi „pobrao“ iznimno visoke prihode od proizvođača električne energije. "To je stvorilo visoke troškove provedbe za proizvođače energije i ozbiljne poremećaje na tržištu, ali željeni učinak smanjenja cijena nije se ostvario", dodala je. Peter je pozvala njemačku vladu da se založi za dobrovoljno rješenje za dvosmjerne CfD-ove u daljnjem zakonodavnom procesu.

Njemačke dražbe


U Njemačkoj proizvođači zelene energije ulaze na dražbe za izgradnju elektrana i dobivaju potporu. Ovdje dobivaju tzv. tržišnu premiju, predviđenu Zakonom o obnovljivim izvorima energije (EEG). Premija pokriva razliku između cijene dogovorene putem aukcija i tržišne cijene. Međutim, proizvođači ne moraju vraćati prihode ako je tržišna cijena iznad ugovorene cijene.

Komisija je svoj prijedlog predstavila nakon sastanka u Strasbourgu. Kaže se da reforma ima za cilj ubrzati širenje obnovljivih izvora energije i postupno ukidanje plina, odvojiti potrošačke račune od nestabilnih cijena fosilnih goriva, bolje zaštititi potrošače od budućih skokova cijena i potencijalne manipulacije tržištem te učiniti industriju EU čistom i konkurentnijom, objavio je Clean Energy Wire.

TAGOVI