Embargo na rusku naftu nije dobar za EU ni za Hrvatsku

Autor: N.D. Objavljeno: 01.06.2022. 🕜 08:50 Lokacija: Zagreb

Štern: Hrvatska može zatražiti opskrbu ruskom naftom preko Mađarske

Energetski stručnjak Davor Štern u Dnevniku N1 televizije je komentirao odluku Europske unije (EU) o zabrani uvoza ruske nafte, istaknuvši da bi Hrvatska mogla zatražiti opskrbu ruskim energentom, preko Mađarske. Predsjednik Europskog vijeća jučer je objavio je da su čelnici država članica postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, a kako se čini, ta će, do sada najteža sankcija, na snagu stupiti vrlo brzo. 

Ne vidim to kao neku pobjedu jer će stradati ekonomija zemalja koje su donijele tu odluku. Meni je to potpuno nesuvisla odluka, uvijek bih protiv toga. Međutim, politika je jedno, struka je drugo, gospodarstvo treće, a život ljudi ono što je najvažnije”, rekao je Štern za N1 televiziju. Štern je komentirao i kakve su moguće posljedice takve odluke. “Porast će cijene derivata, doći će do veće inflacije, ekonomija će posustati još više i bojim se da ta odluka neće donijeti dobre posljedice za Hrvatsku, kao ni za druge zemlje EU. Kad je pitanje cijena nema granice. Nema granice ni za struju, ni za plin ni za naftu. Stvorili smo situaciju gdje je Europa u časnoj želji da pomogne Ukrajini dovela sebe u poziciju gdje neće popustiti. Međutim, rezultati se vide, inflacija u Europi raste i brzo će doći u razvijenijim zemljama dvoznamenkaste cifre. Bojim se da će to imati dugotrajne posljedice za europsku ekonomiju", rekao je.

"Zašto ne i mi"?

Štern je istaknuo da nije jalan zašto su Mađari i Slovaci dobili izuzeće i mogu kupovati rusku naftu cjevovodima, ali kaže: "postavlja mi se pitanje - zašto ne i mi?". Istaknuo je da vjeruje je Janafov naftovod već sada spreman za realizaciju toka ruske nafte do riječke rafinerije (tzv. projekt Družba Adria), te da teoretski Hrvatska može postaviti zahtjev za opskrbom ruskom naftom, ali pitanje je bi li to Mađarska propustila "ili bi rekla da nema kapaciteta", jer zašto i Hrvatska ne bi imala blagodati od izuzetaka. U tom slučaju barel nafte ne bi nam košta 125 USD, već 70 ili 80 USD, što je aktualna cijena za rusku naftu. 

Štern isitče da i ruski građani plaćaju posljedice rata te da ruska ekonomija nije u dobrom stanju. “Ne mogu nadomjestiti silne milijarde koje neće dobiti. I dalje prodaju plin i naftu po diskontnim cijenama. Vučić se hvali da je dobio plin jeftinije 10 puta. To bih volio vidjeti, ali to nećemo nikad saznati”, istaknuo je Štern. Rusku naftu naftovodom trenutno mogu dobivati i rafinerija u Češkoj i rafinerija Schwedt u Njemačkoj, pa i Srbija preko Mađarske. 

Što je s ruskom naftom?

Na pitanje što se sada događa s ruskom naftom na tržištu Štern je odgovorio da ne možemo ni zamisliti "te igre i makinacije kojima se po cijelom svijetu bave tisuće ljudi", imaju točke pretovara, stvaraju se blendovi nafte koji nisu prije postojali. "To su visokokonspirativne igre, jer ruska nafta nađe svoj put na tržište. Trgovačke kuće imaju svoje metodologije, sigurno već postoji cijeli sustav za pretovar i nafta će stizati i morskim putem, jer sankcije se nisu donosile preko noći. Mi nismo tome vični, da nabavimo naftu po nižim cijenama i zato će naše gospodarstvo nositi breme visoke cijene", kaže Štern. 

On drži da će ideja Hrvatske kao energetskog huba pasti na višoj cijeni LNG-a, odnosno analitici koja prethodi takvom poduhvatu, jer ne treba srljati u veliko povećanje kapaciteta, jer je pitanje koliko je plina raspoloživo na tržištu. Međutim, Janaf je u boljoj poziciji, kad je riječ o nafti i kapacitetima. 

TAGOVI