EPS i Srbijagas u gubitku od milijardu eura

Autor: N.D. Objavljeno: 08.07.2022. 🕜 08:38 Lokacija: Beograd (Srbija)

Najbrži lijek - veliko povećanje cijena električne energije, plina i grijanja

Ukupni gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa u sezoni grijanja 2021/22. iznosili su oko milijardu eura, a jedna od mjera za ozdravljenje tih tvrtki je poskupljenje struje i plina, navodi Fiskalno vijeće u analizi Strukturni problemi srpske energetike u svjetlu svjetske krize: uzroci, troškovi i moguća rješenja. "Jedan od uvjeta za oporavak EPS-a bila bi hitna mjera povećanja cijene električne energije za kućanstva za 15 do 20 posto, uz isto toliko povećanje za gospodarstvo", navode iz Fiskalnog vijeća. Istaknuo je da bi plin za kućanstva trebao poskupjeti za 65 do 70%, što se na prvi pogled čini velikim povećanjem, ali ne bi bio presedan jer su slične cijene bile na snazi ​​i tijekom 2013. do 2015., piše Tanjug. 

Cijene centralnog grijanja trebale bi porasti u rasponu od 10 do 40 posto, ovisno o udjelu troškova plina u ukupnim troškovima toplana. "Od dosadašnjih gubitaka EPS-a i Srbijagasa, približno polovicu, oko 500 milijuna eura, već je financirao državni proračun subvencijama Srbijagasu", navodi se u analizi. Preostalih 500 milijuna eura platio je EPS, uglavnom uzimajući kredite za likvidnost. Pitanje je, međutim, hoće li i taj dug EPS-a kad-tad pasti na teret poreznih obveznika, jer je sadašnje poslovanje EPS-a neodrživo. 

U nove gubitke

Novi veliki gubici EPS-a i Srbijagasa mogli bi se napraviti i iduće zime, ne dođe li do brzog i snažnog zaokreta u poslovanju tih tvrtki. Ti bi gubici u tom slučaju vjerojatno bili tek nešto manji od milijardu eura i ne bi mogli trajati unedogled, jer bi u jednom trenutku postali neodrživ teret, ne samo za same tvrtke, već i za cjelokupne javne financije. 

Ono što trenutno predstavlja dodatnu opasnost za Srbiju, prema toj analizi, jest da će stabilna opskrba strujom i plinom u sljedećoj sezoni grijanja ponovno ovisiti o raspoloživoj infrastrukturi i energentima iz inozemstva, koji nisu zajamčeni. "Sve se to moglo i moralo izbjeći boljim upravljanjem javnim poduzećima prethodnih godina. Sadašnji način vođenja EPS-a (i EDS-a) više se ne smije tolerirati", poručili su iz Fiskalnog vijeća. 

Bez novog skladišta plina

Velike greške u upravljanju EPS-om i Srbijagasom došle su do izražaja, kako se navodi, tijekom svjetske energetske krize, koja je bila okidač koji je ogolio domaću krizu državnih energetskih tvrtki, koja je dugo tinjala. Prema oceni Fiskalnog saveta, ove dvijee svjetske, a posebno domaća kriza dovele su do toga da je od jeseni 2021. glavni problem Srbije postalo pitanje kako financirati i osigurati urednu opskrbu električnom energijom i plinom. 

EPS više ne može proizvoditi dovoljno struje za domaće potrebe jer nije na vrijeme ulagao u svoje ugljenokope, pa sad mora uvoziti manjak i ugljena i struje po rekordno visokim cijenama. Za razliku od EPS-a, koji bi trebao biti okosnica domaćeg gospodarstva i koji vlastitom proizvodnjom pokriva ne samo domaću potrošnju nego i izvoz, Srbijagas je sustavno ovisan o uvozu, naveli su iz Fiskalnog vijeća. Dodaje se da je veliki propust Srbijagasa to što još nije izgradio skladište plina dovoljnog kapaciteta, za koje se davno očekivalo da će biti završeno.

TAGOVI