EU će termoelektrane na plin i nuklearke smatrati zelenim ulaganjem

Autor: N.D. Objavljeno: 04.01.2022. 🕜 09:06 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Zacrtani su pragovi emisija i uvjeti za financiranje budućih elektrana u EU bloku

Nakon višegodišnjeg natezanja oko toga što je u energetici klimatski prihvatljivo, Europska unija na putu je da neke projekte u prirodnom plinu i nuklearnoj energiji proglasi "zelenim ulaganjima". Očekuje se da će Europska komisija u siječnju predložiti pravila koja odlučuju hoće li plinski i nuklearni projekti biti uključeni u zelenu taksonomiju - odnosno taksonomiju održivog financiranja EU-a. To je popis gospodarskih aktivnosti i ekoloških kriterija koje projekti moraju zadovoljiti da bi bili označeni kao zelena ulaganja

Ograničavajući oznaku "zeleno" na projekte koji su istinski prihvatljivi za klimu, sustav ima za cilj učiniti te investicije privlačnijim privatnom kapitalu i zaustaviti "greenwashing", gdje tvrtke ili investitori precjenjuju svoje ekološke vjerodajnice. Bruxelles je također poduzeo korake u primjeni sustava na neka sredstva EU-a, što znači da bi pravila mogla odlučiti koji projekti ispunjavaju uvjete za određene javne financije. 

Uvjeti

Prema pisanju Reutersa nacrt prijedloga Komisije označio bi ulaganja u nuklearnu elektranu zelenim ako projekt ima plan, sredstva i mjesto za sigurno odlaganje radioaktivnog otpada, a nove nuklearne elektrane moraju dobiti građevinske dozvole prije 2045. kako bi se smatrale "zelenima". Ulaganja u elektrane na prirodni plin također bi se smatrala zelenim ako imaju emisije ispod 270 g ekvivalenta CO2 po kilovat satu (kWh), zamjene elektrane na fosilna goriva koje onečišćuju, dobiju građevinsku dozvolu do kraja 2030. i planiraju prijeći na plinove s niskim udjelom ugljika do kraja 2035. 

Proizvodnja iz plina i nuklearne energije bi bila označena zelenom na temelju toga da su to "prijelazne" aktivnosti, definirane kao one koje nisu u potpunosti održive, ali imaju emisije ispod prosjeka industrije i ne onečišćuju. "Uzimajući u obzir znanstvene savjete i trenutni tehnološki napredak, kao i različite tranzicijske izazove među državama članicama, Komisija smatra da prirodni plin i nuklearna energija imaju ulogu kao alati za olakšavanje tranzicije prema budućnosti koja se pretežno temelji na obnovljivim izvorima energije", Komisija navodi u priopćenju. 

Strogi uvjeti

Kako bi se državama s različitim energetskim miskom pomoglo u tranziciji, "pod određenim uvjetima, rješenja mogu imati smisla koja na prvi pogled ne izgledaju baš 'zeleno'", rekao je izvor iz Komisije Reutersu, dodajući da će ulaganja u plin i nuklearnu energiju biti suočena sa "strogim uvjetima". Politika je zaglibila u lobiranju vlada više od godinu dana, a zemlje EU-a se ne slažu oko toga koja su goriva uistinu održiva. Prirodni plin ispušta otprilike polovicu emisije ugljičnog dioksida u odnosu na ugljen koji se koristi u elektranama, dok je plinska infrastruktura problematično povezana s curenjem metana. 

Savjetnici EU-a preporučili su da se plinska postrojenja ne označavaju kao zelena ulaganja osim ako ne ispune nižu granicu emisije CO2e/kWh od 100 g, na temelju velikog smanjenja emisija za koje znanstvenici kažu da je potrebno kako bi se izbjegle katastrofalne klimatske promjene. Nuklearna energija je niskougljična, no Komisija je ove godine zatražila savjet stručnjaka o tome treba li se gorivo smatrati zelenim s obzirom na potencijalni utjecaj odlaganja radioaktivnog otpada na okoliš. Izgleda da je na putu kompromis.

TAGOVI