EU drastično povećava ciljeve u obnovljivcima!

Autor: N.D. Objavljeno: 04.05.2021. 🕜 09:46 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

S današnjih 32% udjela obnovljivaca do 2030. trebalo bi ići do 40%

Rani nacrt predstojeće EU Direktive o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj bloka da do 2030. godine čak 38-40% energije dobiva iz obnovljivih izvora, što bi približno udvostručilo udio sunčeve energije, vjetra i ostalih obnovljivih izvora u europskom energetskom miksu do kraja desetljeća. 

Aktualna je Direktiva zadnji put ažurirana 2018. godine i ima za cilj 32% udjela obnovljivih izvora u energetskom miksu EU-a do 2030. Povećavanje ovog cilja na 38-40% znači gotovo udvostručenje udjela obnovljivih izvora koji trenutno osiguravaju oko 20% energetskih potreba bloka. Kad je riječ o prometu, zelena energija činila je samo 8,9% 2019. prema zadnjim podacima Eurostata iz prosinca 2020. Revidirana direktiva o obnovljivoj energiji bit će predstavljena 14. srpnja kao dio šireg paketa zakona namijenjenih ispunjavanju ažuriranih klimatskih ciljeva bloka za 2030. godinu, objavio je Euractiv. 

Klimatski zakon

Prije samo dva tjedna kreatori politike dogovorili su se o novom europskom klimatskom zakonu koji po prvi puta čini cilj klimatske neutralnosti bloka 2050. pravnom obvezom za EU. Novi zakon također postavlja cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine, iako će taj cilj također uzeti u obzir uklanjanje ugljika iz šumarstva i korištenja zemljišta, čineći bruto cilj više sličnim 52 ili 53% smanjenja. "Obnovljiva energija igra temeljnu ulogu za postizanje europskog Zelenog sporazuma i za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine", stoji u nacrtu Analize troškova i koristi prijedloga, objavljenog na webu industrijske grupe Saveza za obnovljivo grijanje i hlađenje

"Energetski sektor doprinosi preko 75% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU, a energetska učinkovitost i obnovljivi izvori su stoga ključni za postizanje veće klimatske ambicije za 2030. godinu", navodi se u dokumentu.  inicijative koje se razmatraju u nacrtu sažete su u tablici opcija politike. 

Opcije

Te opcije uključuju: 
  •  Poticaj za obnovljive izvore koji se koriste za grijanje i hlađenje, s novim obvezujućim ciljem od 1,1 postotni bod godišnjeg povećanja. 
  •  Zabrana fosilnih goriva u daljinskom grijanju i hlađenju 
  •  EU mjerilo (benchmark) za obnovljive izvore koji se koriste u zgradama. 
  •  Povećanje cilja obnovljivih izvora u prometu, sa 14% na 26% te povećanje podcilja za napredna biogoriva, s 3,5% na 5,5%, te uvođenje posebne obveze opskrbe za zrakoplovstvo 
  •  Povećana prekogranična suradnja na offshore obnovljivim izvorima energije, uz obvezu država članica Europske unije da surađuju unutar svakog morskog bazena te jedinstveno mjesto za odobravanje prekograničnih offshore projekata vjetra. 
  •  Referentna vrijednost za uporabu obnovljivih izvora energije u industriji, uključujući označavanje zelenih industrijskih proizvoda u određenim sektorima. 
  •  Uključivanje obnovljive električne energije u promet, te grijanje i hlađenje. 
  •  Sustav certificiranja za obnovljiva goriva i goriva s niskim udjelom ugljika. 
  •  Ciljano jačanje kriterija održivosti bioenergije, s mogućim nacionalnim ograničenjima na upotrebu matičnog drveta iznad određene veličine za energiju.
Interesne dudruge WindEurope i SolarPowerEurope pozdravljaju više ciljeve, ali naglašavaju potrebu da se administracija treba pozabaviti procesom ishođenja dozvola te ojačati zakonodavni okvir za komercijalne i industrijske kupce koji proizvode i troše zelenu energiju na istom mjestu. 

TAGOVI