Europi prijeti velika nestašica dizelskog goriva

Autor: N.D. Objavljeno: 23.03.2022. 🕜 14:22 Lokacija: Lousanne (Švicarska)

Lako je moguća racionalizacija opskrbe tržišta dizelskim gorivom, tržište energenata je pred slomom

Globalna tržišta suočena su s pritiskom na dizel gorivo zbog sankcija Rusiji, a Europa je najviše u opasnosti od "sustavnog" nedostatka koji bi mogao dovesti i do racionalizacije goriva, upozorili su najveći svjetski trejderi. Čelnici triju najvećih trgovaca robom - Vitol, Gunvor i Trafigura - procijenili su da bi zbog sankcija, nakon invazije Ukrajine na Ukrajinu, iz Rusije moglo biti izgubljeno čak tri milijuna barela nafte i njenih proizvoda dnevno. Korporativni čelnici govorili su na FT Commodities Global Summitu u Lausannei. Treba znati da čak 42% europskog voznog parka koristi dizelsko gorivo, a u Hrvatskoj je to otprilike 52% svih vozila. 

 “Europa uvozi otprilike polovicu svog dizela iz Rusije i oko polovicu dizela s Bliskog istoka. Sustavni nedostatak dizela je tu”, rekao je Russell Hardy, prvi čovjek švicarskog Vitola. Taj ruski uvoz čini otprilike 15% europske potrošnje dizela, dok sirovu naftu iz Rusije također prerađuju rafinerije na kontinentu. Hardy je rekao da je prijelaz na veću potrošnju dizela u odnosu na benzin u Europi doveo do nestašice goriva. Dodao je da bi rafinerije mogle povećati proizvodnju dizelskog goriva kao odgovor na više cijene nauštrb drugih proizvoda dobivenih od nafte kako bi pojačale opskrbu, ali je priznao da je racionalizacija moguća. 

Zategnuto tržište dizela

Torbjorn Tornqvist, suosnivač i predsjednik Gunvor grupe sa sjedištem u Ženevi, rekao je: “Diesel nije samo europski problem, ovo je globalni problem. Stvaran je." Amrita Sen, glavna naftna analitičarka u Energy Aspectsu, rekla je da je "dizel daleko najviše pogođen" naftnim derivatima jer Europa uvozi blizu milijun barela dnevno ruskog dizela, a svijet je ušao u sukob s gotovo rekordno niskim zalihama nafte.

Jeremy Weir, izvršni direktor tvrtke Trafigura sa sjedištem u Singapuru, rekao je da će 2-2,5 milijuna barela ruske proizvodnje nafte nestati s globalnog tržišta, podijeljeno između sirove i rafiniranih proizvoda. “Tržište dizela je iznimno zategnuto. Postat će zategnutije" - dodao je. 

Trgovci plinom nemaju casha

 Tornqvist je rekao da europska tržišta plina više ne funkcioniraju kako treba, budući da su se trgovci suočili s velikim zahtjevima banaka za gotovinom za pokrivanje pozicija zaštite. "Mislim da je tržište slomljeno. Nikad nisam mislio da bi netko mogao reći 'ah, plin je pao ispod 100 po MWh [a to] je stvarno jeftino'.

Najveći europski trgovci energijom prošlog su tjedna pozvali vlade i središnje banke da pruže hitnu potporu likvidnosti kako bi tržišta plina i električne energije održala likvidnima, budući da su oštri cjenovni pomaci izazvani krizom u Ukrajini zategli poslove s robom. Trgovci se suočavaju se s rastućim zahtjevima marži, postotkom cijene vrijednosnog papira za koji banke zahtijevaju da trgovci drže za potrebe hedginga. Hardy je rekao da se sudjelovanje na spot tržištu plina smanjilo jer su troškovi trgovanja tako visoko porasli. 

Kako bi premjestili teret koji je ekvivalentan 1 MWh ukapljenog prirodnog plina po cijeni od 97 eura, trgovci moraju osigurati 80 eura u gotovini, što povećava njihove kapitalne zahtjeve, dodao je. Tornqvist je rekao da će se europske tvrtke boriti za punjenje skladišta plina za sljedeću zimu s obzirom na "paralizirano" stanje spot tržišta plina, osim ako kreatori politike ne uskoče da daju jamstva za zaštitu kupaca od promjena cijena, objevio je Financial Times.

TAGOVI