FER razvija i sustave za pohranu energije

Autor: B.L. Objavljeno: 01.04.2020. 🕜 12:06 Lokacija: Zagreb

Na FER-u su potpisana tri nova ugovora o financiranju znanosti i inovacija

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je još početkom ožujka 2020. godine potpisao tri nova ugovora iz poziva 'Ulaganje u znanost i inovacije'. Sredstva za to osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o projektima:
• 'IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi'
• 'Heterogeni autonomni robotski sustav u vinogradarstvu i marikulturi'
• 'Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije'.
Ukupna vrijednost projekata je 17,22 mil. kuna, a FER je koordinator sva tri.

Cilj projekta IoT-polje je povećati tržišno orijentirane aktivnosti na istraživanju i razvoju u područjima interneta stvari (IoT) i biljnih znanosti za uspostavu ekosustava umreženih uređaja i inovativnih usluga s primjenom u poljoprivredi. Ukupna vrijednost proekta je 6,67 mil. kuna, a omogućit će prijenos znanja i tehnologije u hrvatsko gospodarstvo i povećati konkurentnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 

Interdisciplinarni projekt HEKTOR za cilj ima izradu sustavnog rješenja za koordinaciju, odnosno kooperaciju pametnih heterogenih robota (morskih, kopnenih i zračnih vozila) koji autonomno surađuju i međusobno raspodjeljuju zadatke u otvorenom nestrukturiranom prostoru (akvatoriju). U dva odabrana demonstracijska scenarija (uzgajalište morske ribe i vinogradi na melioriranom kršu), modularan i autonoman sustav bit će prilagođen za različite radne, inspekcijske i interventne misije s mogućnošću intervencije čovjeka tijekom njihovog obavljanja. Ukupna vrijednost projekta je 5,35 mil. kune.

Projekt USBSE pripada tematskom prioritetnom području S3 'Energija i održivi razvoj'. Pri tome je predviđen razvoj dva prototipa umreženih stacionarnih sustava za baterijsku pohranu energije koji se sastoje od dvosmjernog AC/DC pretvarača, odnosno baterija i uređaja za komunikaciju s agregatorom. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, a ukupna vrijednost je 5,2 mil. kuna.

TAGOVI