Francuska planira graditi šest nuklearnih reaktora i za to ima parlamentarnu potporu

Autor: N. D. Objavljeno: 22.03.2023. 🕜 13:16 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Rashladni tornjevi elektrane (izvornik: TTstudio / Shutterstock, 2011.)

• rashladni tornjevi, termoelektrane, nuklearne elektrane
    Izvor: TTstudio / Shutterstock

Macron je progurao plan vrijedan 52 milijarde euran kojim namjerava pokrenuti industriju i osigurati povoljnu energiju

Francuski parlament je u utorak velikom većinom glasova podržao vladin plan ulaganja u nuklearne elektrana, samo dan nakon što je tamošnja vlada jedva preživjela glasovanje o povjerenju u vezi s planom mirovinske reforme.

Plan nuklearne obnove, čija je ključna točka plan gradnje šest novih nuklearnih reaktora, prihvaćen je s 402 glasa za i 130 protiv. Više od polovine električne energije Francuska zadovoljava nuklarnom energijom. Predsjednik Emanuel Macron namjerava započeti izgradnju prvog nuklearnog reaktora sljedeće generacije EPR2 prije kraja svog drugog petogodišnjeg mandata u svibnju 2027. u sklopu plana vrijednog 52 milijarde eura za izgradnju šest novih reaktora, javlja Reuters.

Plan dolazi u trenutku kada je Francuska pretrpjela višemjesečne zastoje proizvodnje iz postojeće flote od 56 reaktora, zbog čega je proizvodnja nuklearne energije pala na najnižu razinu u 30 godina, dok prva generacija EPR-a koja se gradi u Flamanvilleu, u zapadnoj Francuskoj, godinama kasni za planom i guta milijarde iz proračuna.

Pokretanje francuske nuklearne industrije


Predsjednik Emmanuel Macron nastoji ponovno preuzeti inicijativu novim reformama, a nuklearna energija jedno je od pitanja oko kojih se njegova centristička stranka slaže s konzervativnim i krajnje desničarskim strankama.

"Naš je cilj učiniti Francusku glavnom niskougljičnom i suverenom državom", tvitala je ministrica energetike Agnès Pannier-Runacher, dodajući da je ovo prvi temelj za "ogromni projekt ponovnog pokretanja domaće nuklearne industrije". Rekla je da u utrci za gradnjom novih nuklearnih elektrana administrativne procedure ne bi trebale usporavati produljenje životnog vijeka postojećih reaktora niti izgradnju novih.

"Ovim projektom pokrećemo najveću znanstvenu, industrijsku i ljudsku avanturu koju naša zemlja poznaje od sedamdesetih godina", rekla je Pannier-Runacher.

Inače, Francuska ne odustaje od pritiska da sve nuklearne tehnologije budu u mogućnosti dobivati državne poticaje za industriju, nakon što je EU predstavila svoj "Neto-nula industrijski zakon" koji ima dvosmislene odredbe u pogledu nuklearnih tehnologija, no izjašnjava se u korist malih modularnih reaktora, piše Politico. 

 

 

TAGOVI