Francuski problemi s dobavom urana iz Nigera

Autor: N. D. Objavljeno: 14.08.2023. 🕜 09:00 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Uzorak osiromašenog urana U238 (izvornik: Visuals Unilimited / naturepl.com)

• uran
    Izvor: Visuals Unilimited / naturepl.com

Globalno, Niger je sekundarni igrač u opskrbi uranom, ali EDF-u je bitan

Nakon vojnog udara u Nigeru krajem srpnja pojavila se zabrinutost oko mogućih posljedica po energetsku neovisnost Francuske, odnosno kako će to utjecati na eksploataciju urana iz ove zemlje. Francuska tvrtka za nuklearno gorivo Orano, koja više od četiri desetljeća iskopava ovaj prirodni resurs u Nigeru, sada se suočila s problemima. Orano je u 90-postotnom vlasništvu francuske države, upravlja s tri rudnika u Nigeru, od kojih trenutno radi samo jedan. Niger je jedan od tri najveća francuska dobavljača urana.

Za rad 56 nuklearnih reaktora u osamnaest francuskih elektrana, EDF-u treba prosječno oko 8000 tona prirodnog urana svake godine. Nakon prestanka rudarenja na francuskom tlu početkom 2000-ih, Francuska se okrenula opskrbi nekoliko zemalja u isto vrijeme. Diverzifikacija dobavljača je izvor sigurnosti za EDF. Orano je za sada najavio da će nastaviti rudarske aktivnosti unatoč puču u Nigeru.

"Od danas se nastavljaju aktivnosti na operativnim mjestima u Arlitu i u sjedištu u Niameyu s prilagođenom organizacijom u kontekstu policijskog sata koji je na snazi ​​u cijelom Nigeru", objavila je ta tvrtka na svojoj web stranici.

Francuska je 2022. imala pet dobavljača urana: Kazahstan (23.822 tone), Niger (17.615 tona), Uzbekistan (16.792 tone), Australija (12.349 tona), Namibija (12.303 tone), Kanada (4.043 tone), Brazil (628 tona), Kirgistan (506 tona), Češka (120 tona), Mađarska (22 tone).

Tijekom proteklih deset godina, 88.200 tona prirodnog urana uvezenog u Francusku dolazi uglavnom iz tri zemlje: Kazahstana (27 posto), Nigera (20 posto) i Uzbekistana (19 posto). Niger igra važnu ulogu u opskrbi Francuske, ali neki političari precjenjuju njegovu važnost.

Međutim, globalno, "Niger je godinama postao sekundarni proizvođač, budući da su troškovi proizvodnje visoki, a cijene su pale na razine iz 2016. nakon nuklearne nesreće u Fukushimi", objasnila je Teva Meyer, predavačica na Sveučilištu Haute-Alsace i istraživačica u Institutu za međunarodne i strateške poslove, za francuske novine Les Echos. Do 2022. Niger je činio samo 4 posto svjetske proizvodnje, daleko iza Kazahstana (43 posto), Kanade (15 posto), Namibije (11 posto) i Australije (8 posto), piše Le Mond.

TAGOVI