Hrvatske tvrtke sa Španjolcima traže prilike za poslove s fuzijom

Autor: N. D. Objavljeno: 24.02.2023. 🕜 12:39 Lokacija: Zagreb
  • Vizualizacija, odnosno shema fuzijske elektrane DEMO (izvornik: IRB/EUROfusion, 2022.)

• fuzijske elektrane, fuzija, DEMO, IRB, EUROfusion
    Izvor: IRB/EUROfusion

U suradnji IRB-a, FSB-a i Ineteca već su nastala neka razvijena rješenja za Dones

Hrvatske tvrtke s relevantnim iskustvom i referencama traže svoju priliku u tržištu javne nabave za fuzijske tehnologije i stvaranje održivog izvora energije za budućnost. Posjetom španjolskog kralja Hrvatskoj prošle godine i sporazumima koje je HGK potpisala sa španjolskim udruženjima stvoreni su temelji za lakši pristup sredstvima iz hrvatsko-španjolskog projekta Dones, vrijednog 707 milijuna eura. Tako je u organizaciji HGK i španjolskog udruženja znanstvene industrije Ineustar te komore Granade na današnjim online sastancima sudjelovalo više od 70 predstavnika hrvatskih i španjolskih tvrtki te udruga i institucija.

Koordinator projektnog tima Konzorcija Dones.hr Tonči Tadić predstavio je dosadašnje sudjelovanje Hrvatske u Donesu. Dio razvijenih rješenja nastao je i kao suradnja Instituta Ruđer Bošković, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te tvrtke Inetec.

"Vjerujem da će Hrvatska biti izvrstan partner Španjolskoj te očekujem višestruke mogućnosti za domaće tvrtke, uz financijske i one koje se tiču razvoja njihove konkurentnosti i dugoročnog rasta", rekao je Tadić.

Tri varijante uključivanja u Dones

Inače, tvrtkama su na raspolaganju tri aspekta uključivanja u ovaj projekt: kroz sredstva za fuzijske tehnologije za kojeg bi Hrvatska kao partner trebala isporučiti opremu proizvedenu u RH u vrijednosti pet posto projekta, tj. 35 milijuna eura, zatim kroz druge popratne nabave poput logistike, kao i kroz partnerstva sa španjolskim tvrtkama ili u statusu podizvođača. Zadnji aspekt suradnje bio je povod za organizaciju današnjih B2B razgovora.

U prvom dijelu online susreta predstavile su se hrvatske i španjolske tvrtke koje imaju reference i certifikate relevantne za Dones. Tvrtka Inetec prva je hrvatska tvrtka koja je dobila posao na gradnji ITER-a (međunarodni istraživački i inženjerski projekt na polju nuklearne fuzije).

U međuvremenu, poslove su dobile i hrvatske tvrtke Monting Power Systems i Primakon. Svoje su proizvode i rješenja danas predstavile hrvatske tvrtke Inetec, Jedinstvo – PNO (Teh-Cut), Monting Power Systems, Multinorm i Monting, kao i tvrtka Fripol, koja je postala dobrovoljna članica HGK upravo kako bi mogla sudjelovati u poslovnim susretima i projektima vezanim uz fuziju.

Hydromat vidi svoju šansu

Svoju priliku za suradnju sa španjolskim tvrtkama u projektu fuzije vidi i tvrtka Hydromat, koja se bavi konstrukcijom i proizvodnjom hidraulične opreme i pripadajuće automatizacije, a zadnjih 20-ak godina posebno intenzivno djeluje na području kontrole protoka fluida i ventilske automatizacije. Gotovo većinu svojih rješenja i proizvoda plasira izvan granica Hrvatske. Tako primjerice u najmanje pet ruskih nuklearki, njihova oprema služi za zaštitu glavnih rashladnih pumpi i postrojenja od vodenog udara.

"Kao mala kompanija sa svojim high-tech tehničkim rješenjima vrlo često pobjeđujemo tehnička rješenja poznatih njemačkih i drugih svjetski poznatih kompanija na osjetljivim mjestima energetskih postrojenja. Vjerujemo da možemo pronaći svoje mjesto i u projektu Dones", rekao je Slavko Canjuga, R&D menadžer Hydromata, tvrtke koja je također dobrovoljna članica HGK radi prilika u fuziji.

HGK ove godine namjerava osnovati Zajednicu znanstvene industrije, kako bi povezali tvrtke i znanost. 

TAGOVI