I Svjetska banka najavljuje značajan pad cijena energije 2023.

Autor: N.D. Objavljeno: 27.10.2022. 🕜 09:11 Lokacija: Washington (SAD)

Cijene plina trebale bi ponešto pasti i u Europi, ali ne izrazito, a naftaši će i dalje odlično zarađivati

Svjetska banka predviđa da će cijene energije pasti za 11% u 2023. nakon što su porasle za 60% u tekućoj godini nakon pandemije i ruske invazije na Ukrajinu. U zadnjem listopadskom izdanju Izgleda robnih tržišta (Commodity Markets Outlook), Svjetska banka predviđa da će sirova nafta Brent u prosjeku iznositi 92 USD po barelu 2023. prije nego što padne na 80 USD 2024., što je još uvijek znatno iznad petogodišnjeg prosjeka od 60 USD. 

Prema banci, i cijene prirodnog plina i ugljena smanjit će se 2023. s rekordno visokih cijena 2022., ali očekuje se da će cijene prirodnog plina u SAD-u i australskog ugljena do 2024. i dalje biti dvostruko veće od prosjeka u posljednjih pet godina, iako bi ugljen trebao pojeftiniti za 25%, a plin u SAD-u za 6%. Cijene prirodnog plina i uvoznog ugljena u Europi porasle su prosječno 420%, odnosno 180% u odnosu na petogodišnji prosjek.

U međuvremenu, cijene plina u Europi, koje su dosegnule povijesni vrhunac u kolovozu, mogle bi biti gotovo četiri puta veće u odnosu na 2020., ali ipak samo 20% niže nego ove godine. 

Banka je nadalje predvidjela da bi ruski izvoz nafte mogao pasti za čak 2 milijuna barela dnevno zbog sankcija EU-a na ruske naftne proizvode, zajedno s ograničenjima osiguranja i transporta, koje bi trebale stupiti na snagu 5. prosinca. Kad je riječ o cijenama metala, tržište je najviše palo (9%), zbog usporavanja rasta u Kini.

Potražnja za LNG-om će podržavati visoke cijene plina

Čini se da su te projekcije u skladu s nedavnim istraživanjem Moody'sa, koje se fokusiralo na globalni i američki energetski sektor. Prema tom izvješću, zarada energetske industrije općenito će se stabilizirati 2023., ali će ostati ispod razina dosegnutih nedavnim vrhuncima. Analitičari primjećuju da su cijene roba pale s vrlo visokih razina ranije 2022., ali su predvidjeli da će cijene vjerojatno ostati ciklički jake do 2023. To će, u kombinaciji sa skromnim rastom količina, podržati snažno stvaranje novčanog toka za proizvođače nafte i plina. 

Moody's pak procjenjuje da će EBITDA američkog energetskog sektora za 2022. iznositi 623 milijarde dolara, ali će pasti na 585 milijardi dolara 2023. Analitičari kažu da će niska kapitalna ulaganja, rastuća neizvjesnost oko proširenja budućih opskrba i visoka premija geopolitičkog rizika nastaviti rasti podržavaju ciklički visoke cijene nafte

U međuvremenu, snažna izvozna potražnja za američkim LNG-om nastavit će podržavati visoke cijene prirodnog plina. Posebno se izdvaja iz tog izvješća koliko su analitičari raspoloženi prema sektoru usluga u naftnoj industriji (tzv. OFS). "Rastuća potražnja za uslugama, usred određenog rasta aktivnosti bušenja i dovršetka nastavit će jačati moć određivanja cijena i podržati značajan rast zarade za OFS tvrtke", smatraju analitičari.

TAGOVI