IEA: Zelene investicije rastu presporo

Autor: N.D. Objavljeno: 02.06.2021. 🕜 11:52 Lokacija: Pariz (Francuska)

Čak 70% ovogodišnjih ulaganja čine obnovljivci, no nafta i plin se ne predaju lako

Godine 2021. godišnja globalna ulaganja u energiju trebala bi porasti na 1,9 bilijuna USD, povečavši se gotovo 10% od 2020. i vraćajući ukupan opseg ulaganja na razinu prije krize, stoji u danas objavljenom IEA analizi energetski investicija za 2021. Međutim, sastav ulaganja se pomaknuo prema sektorima električne energije i krajnje potrošnje - dakle, dalje od tradicionalne proizvodnje goriva. 

Izgledi za ulaganja znatno su se poboljšali zajedno s gospodarskim rastom, iako postoje značajne razlike u zemljama. Globalna potražnja za energijom trebala bi se povećati za 4,6% 2021., više nego što će nadoknaditi smanjenje od 4% u 2020., prema najnovijim procjenama IEA. Iako su mnoge energetske tvrtke i dalje u prilično krhkom financijskom stanju, postoje naznake da developeri koriste prozor koji pruža prilagodljiva monetarna politika i potpora vlade za planiranje razvoja infrastrukture i ulaganja u nove projekte, zaključuje Međunarodna agencija za energiju. 

Blagi porast u odnosu na 2020.

Nakon što ostanu na istoj razini kao 2020. godine, globalna ulaganja u elektroenergetski sektor trebala bi se povećati za oko 5% u 2021. na više od 820 milijardi USD. Obnovljivi izvori dominiraju ulaganjem u novu proizvodnju električne energije, a očekuje se da će činiti 70% od ukupnih 530 milijardi USD 2021., potrošenih na sve nove proizvodne kapacitete. Ostatak čine ulaganja u mreže i pohrana energije. 

Zahvaljujući brzom tehnološkom poboljšanju i smanjenju troškova, jedan dolar potrošen na postavljanje fotonaponskih elektrana danas, rezultira s četiri puta više električne energije nego dolar potrošen na iste tehnologije prije deset godina. Ukupno 750 milijardi USD, za koje se očekuje da će se potrošiti na tehnologije i energetsku učinkovitost u svijetu 2021. godine, i dalje je daleko ispod onoga što je potrebno u klimatskim scenarijima. Ulaganja u čistu energiju trebala bi se udvostručiti tijekom 2020-ih kako bi se temperature održale znatno ispod porasta od 2 ° C i više nego utrostručile kako bi bila otvorena mogućnost za stabilizaciju od 1,5 ° C, zaključuje IEA. 

Kako stoje naftaši?

Rastu pritisci na tvrtke da kontroliraju portfelje nafte i plina, a ulaganja tih kompanija u čiste tehnologije lani su činila tek 1% ukupnog CAPEX-a u tom segmentu. No, primjetan je značajan rast ulaganja naftaša u čiste tehnologije, posebno u EU, a ako se u nastavku godine nastavi sadašnji trend, to bi mogao biti porast na više od 4% ukupnih investicija. Unatoč višim cijenama, najveće naftne tvrtke drže ravnomjernu ukupnu potrošnju nafte i plina 2021. godine, a njihov udio u ukupnoj potrošnji sada iznosi 25%, u usporedbi s gotovo 40% sredinom 2010-ih. Sveukupno, pretežni dio ulaganja u opskrbu gorivom u 2020. godini otišao je na fosilna goriva - 84% na naftu i plin i 14,5% na ugljen, što je znatno manje kapitalno intenzivan sektor. 

Oko 1,3% ukupnih sredstava potrošeno je na goriva s niskim udjelom ugljika. Ulaganja u nove kapacitete pogonjene ugljenom pala su za 80% u proteklih pet godina, no prisutan je blagi porast, u Kini koja je olabaliva pravila za gradnju TE na ugljen u nekim provincijama. Slično je u Kambođi, Indoneziji i Pakistanu, koje su lani donijele FID za 5 GW kapaciteta na ugljen, a globalno se može govoriti o 20 GW novih kapaciteta. Kina je u odnosu na 2010. smanjila svoje TE na ugljen za cca 25%, a Indija manje od 5%. Također, treba uzeti u obzir da je lani globalno donesena konačna financijska odluka o gradnji 50 GW novih TE na plin. 

Ulaganja u istraživanje i razvoj u privatnom sektoru kad je riječ o čistim tehnologijama lani su pala za 2%, s tendencijom rasta, uz podršku države. Velike ekonomije su najavile ulaganje 50 mlrd. USD u R&D do 2030.

TAGOVI