INA-ina dobit u prvom kvartalu tek 50 mil. kn

Autor: N.D. Objavljeno: 29.04.2021. 🕜 15:19 Lokacija: Zagreb

Velik pad proizvodnje ugljikovodika i korona čine INA-in rezultat lošim

U prvom kvartalu INA je ostvarila neto prihod od prodaje 3.953 milijuna kuna, što je na istoj razini prvog kvartala prošle godine, dok je neto dobit iznosila samo 50 mil. kn, s EBITDA od 467 mil. kn. Za usporedbu, u istom periodu lani INA je ostvarila minus od 498 mil. kn, tako da je ovaj rezultat ipak vrlo optimističan. Osim iznimno izazovnog poslovanja u pandemiji INA se suočila s 12-postotnim padom proizvodnje ugljikovodika na razinu ispod 28.000 boe/dnevno, u usporedbi s prvim tromjesečjem lani. Time je djelatnost istraživanja i proizvodnje doživjela pet-postotni pad u odnosu na lani. 

Segment Rafinerije i marketing, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju, dosegli su CCS EBITDA od 138 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2021. Usprkos 3% manjoj potražnji za gorivima, doprinos Maloprodaje ostao je snažan. Ulaganja su 17 % viša u odnosu na prvo tromjesečje 2020. Strateška ulaganja se nastavljaju s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka kao glavnim projektom, dok je konstantna financijska disciplina kroz razdoblje krize rezultirala stabilnom razinom neto duga od 2.723 milijuna kuna. 

Optimizam u krizi

Nakon 2020. godine, obilježene neviđenom krizom naftne i plinske industrije, početak 2021. pokazuje neke znakove oporavka industrije, iako je sigurno da naftna industrija neće uskoro vratiti staru snagu. Cijene nafte tipa Brent kretale su se oko 50 dolara po barelu tijekom prvog tromjesečja 2021., što je imalo pozitivan utjecaj na rezultat, ali i dalje ne dopušta opušten pristup poslovanju. INA Grupa je pravovremenom reakcijom na krizu uspjela očuvati stabilnu financijsku poziciju i osigurati kontinuitet implementacije strateških projekata. Poslovanje Istraživanja i proizvodnje tijekom prvog tromjesečja 2021. obilježeno je nastavkom trenda smanjenja proizvodnje, očekivano s obzirom na zrelu strukturu Ininih polja, što je djelomično nadoknađeno spomenutim porastom cijena. S druge strane, nova transakcija u Egiptu, u koncesijsko područje Blok 10, završena je, što će omogućiti određeni porast proizvodnje u budućnosti. U okruženju koje je i dalje opterećeno pandemijskim ograničenjima teško je predvidjeti buduća kretanja, ali INA može i raditi će na internim aktivnostima, kao što je nastavak strateških projekata i brza prilagodba aktivnosti tržišnim kretanjima kako bi i u budućnosti osigurala stabilno generiranje novca.”, kazao je predsjednik Uprave Sandor Fasimon.

TAGOVI