Indija uspješna u plaćanju nafte svojom valutom, a ne dolarima

Autor: N. D. Objavljeno: 22.08.2023. 🕜 11:30 Lokacija: New Delhi (Indija)
  • Pramac tankera za naftu (izvornik: Angad Cheema from Pixabay, 2023.)

• tankeri, nafta, pomorstvo, brodovi
    Izvor: Angad Cheema / Pixabay

Rusija je nagomilala milijune rupija, a sada kreće trgovina s još jednom zemljom

Po prvi put u povijesti, indijska naftna kompanija Indian Oil Corp. je kupila naftu od arapskog pandana Abu Dhabi National Oil Company i namirila je transakciju u indijskim rupijama, umjesto u američkim dolarima. Tvrtka je kupila milijun barela sirove nafte iz UAE, a Indija pokušava progurati rupi kao trgovinski instrument na međunarodnim tržištima. Ta država na taj način povećava važnost svoje valute i ujedno smanjuje trgovinski deficit.

Indijska središnja banka poziva lokalne banke da zatraže od svojih klijenata da podmire trgovinu između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indije koristeći dirham (AED) ili indijsku rupiju (INR) u pokušaju da smanje transakcije temeljene na američkim dolarima

Indijska središnja banka promiče poravnanje u lokalnim valutama, posebno sa zemljama s kojima Indija ima trgovinski deficit, s dodatnim učinkom jačanja globalnog dosega rupije. Indija ima veliki trgovinski deficit s UAE, s brojkom od 21,62 milijarde dolara u 2022./23., ili 8,2% ukupnog deficita. Prije mjesec dana dvije su se zemlje dogovorile olakšati trgovinu u rupijama umjesto u dolarima kako bi se smanjio odljev dolara zbog ovog trgovinskog deficita.

Ruski deficit

Indija u rupijima plaća i rusku naftu i to već godinu dana. Još u lipnju, Business Insider je izvijestio da Rusija akumulira milijardu dolara u indijskim rupijama mjesečno i da se bori s trgovinom u valuti jer Indija uvozi daleko više iz Rusije nego obrnuto. Dvije zemlje podmiruju trgovinu u indijskoj rupiji otkako je Rusija odsječena od globalnih platnih sustava kojima dominira američki dolar nakon rata u Ukrajini. Međutim, Rusija se bori s viškom ponude rupija jer je indijska potražnja za ruskom robom veća nego obrnuto.

Ukupno, Bloomberg je procijenio da je Rusija akumulirala nevjerojatnih 147 milijardi dolara neto inozemne imovine samo tijekom 2022. godine zbog sankcija i novog valutnog režima. Nije optimum za Rusiju, ali je dobro za susjede i zemlje koje s njom trguju.

TAGOVI