Japan polako počinje zatvarati priču oko Fukushime

Autor: N. D. Objavljeno: 22.08.2023. 🕜 10:13 Lokacija: Tokio (Japan)
  • Simbol radioaktivnosti
    Izvor: Shutterstock

Kontroverzno puštanje razrijeđene kontaminirane vode u ocean počinje ovaj tjedan

Japan će u četvrtak započeti s ispuštanjem jako razrijeđene vode iz reaktora nuklearne elektrane Fukushima u ocean. Plan zbrinjavanja vode vrlo je kontroverzno pitanje zbog zabrinutosti oko radioaktivnih svojstava otpadne vode, unatoč uvjeravanjima stručnjaka da je tekućina dovoljno razrijeđena da otpadnu vodu učini bezopasnom.

Postoji oko milijun tona kontaminirane vode iz reaktora koju je godinama čuvala elektroprivreda Tepco, sve dok vlada nije zaključila da je jedina opcija da se voda kontrolirano pusti u ocean. Odluka je izazvala kritike Japana, iako je Južna Koreja uzvratila kritike nakon što je izvršila procjenu plana i zaključila da je siguran.

Međunarodna agencija za atomsku energiju također je proglasila plan ispuštanja sigurnim, rekavši da je stopa razrjeđivanja otpadne vode u skladu s međunarodnim standardima i da bi utjecaj ispuštanja u ocean bio zanemariv za ljude i okoliš.

 
Voda će se ispuštati godinama

 

Unatoč nedostatku održivih opcija, ekološke skupine i organizacije ribarske industrije protive se ispuštanju tekućine u more, čak i uz uvjeravanja znanstvenika da je rizik od kontaminacije nizak. Voda će se razrijediti kako bi se koncentracija radioaktivnog materijala smanjila 40 puta. Ispuštanje vode, koje će trajati godinama, bitan je dio razgradnje nuklearne elektrane Fukushima i obnove grada.

Još 2018. službeni izračuni Nuclear Damage Compensation and Decommissioning Facilitation Corp procijenili su trošak razgradnje nuklearne elektrane Fukushima na oko 75 milijardi dolara, što je četiri puta više od početne procjene koliko bi koštalo postavljanje Fukushime izvan pogona.

TAGOVI