Koliko je do sada koštala osmogodišnja sudska bitka s MOL-om na inozemnim sudovima

Autor: N.D. Objavljeno: 17.11.2021. 🕜 13:48 Lokacija: Zagreb

Stotine milijuna kuna iz proračuna za slučaj INA-MOL vjerojatno se bacaju u vjetar

Iz odgovora Vlade na zastupničko pitanje zastupnice Karoline Vidović Krišto može se doznati koliko je državu do sada koštala arbitraža s MOL-om oko kontrole nad INA-om. Postupak koji je sama pokrenula pred UNICTRAL-om u Ženevi Hrvatska je izgubila, jednim dijelom i zato što je hrvatski Ustavni sud srušio prvu presudu bivšem premijeru Sanaderu. 

Onaj pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, koji je pokrenuo MOL davne 2013., još traje. Iako je nedavno donesena pravomoćna presuda kojom je dokazana koruptivna radnja MOL-ovog prvog čovjeka u stjecanju kontrole nad INA-om, u javnosti nije vidljivo da država na ijedan način koristi tu pravosudnu prednost da povrati kontrolu nad INA-om, što je premijer Plenković lakonski obećao na Badnjak 2016. Ako država i razgovara s MOL-om na tu temu, u što ima razloga sumnjati, čini to daleko od očiju javnosti. Troškovi arbitraža koji se plaćaju iz proračuna u međuvremenu rastu. 

Odvjetnici zarađuju 

Naime, iščitava se da je do kraja listopada ove godine za oba arbitražna postupka ukupni troškovi Republike Hrvatske, uključujući i povezani postupak poništenja arbitražnog pravorijeka pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom izdvojeno čak 200,66 milijuna kuna. Od tog iznosa, četirima odvjetničkim uredima isplaćeno je 137,23 milijuna kuna. Pravnim savjetnicima, tj. domaćim i stranim pravnim stručnjacima koji su bili angažirani kao vještaci u arbitražnim postupcima, i to njih ukupno jedanaest, isplaćeno je 14,68 milijuna kuna. Na ime troškova arbitražnih sudova i švicarskog Saveznog vrhovnog suda isplaćeno je 21,21 mil. kuna. 

Preostali iznos odnosi se na troškove drugih stručnjaka koji su bili angažirani kao vještaci u arbitražnim postupcima radi, primjerice, analize visine moguće naknade štete i osporavanja visine moguće naknade štete koju je tražila druga strana i analize industrije nafte i plina, kao i troškove svjedoka i predstavnika Republike Hrvatske koji su sudjelovali na ročištima koja su se održavala u ovim postupcima.

MOL ima još veće troškove

S obzirom na odredbe ugovora kojim su uređeni odnosi Republike Hrvatske s osobama koje su sudjelovale i sudjeluju u arbitražnim postupcima s MOL-om, kao i povjerljivu narav sadržaja arbitražnih postupaka i odredbe Arbitražnih pravila ICSID-a, Vlada do okončanja ovih postupaka bez pristanka drugih ugovornih strana nije u mogućnosti objaviti detaljnije podatke. "Valja, međutim, napomenuti da su troškovi Republike Hrvatske u skladu s troškovima koje države inače imaju u arbitražnim postupcima usporedive dugotrajnosti i kompleksnosti te višestruko niži od troškova koje je druga strana do sada prijavila u ovim postupcima. Troškovi stručnjaka koji se angažiraju u međunarodnim trgovačkim i investicijskim arbitražama regulirani su praksom međunarodnih trgovačkih i investicijskih arbitraža te ovise, među ostalim, i o akademskom zvanju, stručnom znanju i kvalifikacijama pojedinih stručnjaka te ugledu koji pojedini stručnjaci uživaju u profesionalnoj javnosti, kao i o vremenu uloženom u izradu njihovih nalaza.", stoji u odgovoru Vlade.

TAGOVI