Kreće gradnja najveće hrvatske kogeneracije na biomasu

Autor: N.D. Objavljeno: 17.05.2013. 🕜 09:16 Lokacija: Zagreb

Uni Viridas potpisao ugovor o izgradnji bioenergane snage 9,7 MW u Babinoj Gredi

Danas je u Babinoj Gredi potpisan ugovor o izgradnji najvećeg hrvatskog kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu snage 9,7 MW „Viridas Biomass“ što označava početak implementacije 50 milijuna eura vrijedne investicije. Ugovor je potpisan između nositelja projekta, tvrtke Uni Viridas d.o.o. i izvođača projekta, tvrtke MW Power OY. Nositelj projekta izgradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu na lokaciji industrijske zone Tečine u Babinoj Gredi je društvo Uni Viridas d.o.o. iz Zagreba, čiji je većinski osnivač Unit Investment N.V., tursko – belgijska energetska korporacija koji ima više od 40 godina iskustva na području energetike te u svom projektnom portfelju posjeduje 3000 MW, uključujući termoelektrane na prirodni plin,velike hidroelektrane te obnovljive izvore energije na području Turske, Europe i Bliskog istoka.
Ovim ugovorom završena je prva faza projekta: ishođena je potvrda glavnog projekta za gradnju postrojenja, potpisan je 14 - godišnji ugovor o otkupu električne energije sa HROTE-om, 14 -godišnjim ugovorom sa Hrvatskim šumama osigurana je sirovina, drvena sječka, te je naručena i sva potrebna oprema za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu. Završetak izgradnje i početak operativnog rada elektrane očekuje se početkom 2015. godine i to je početak razvoja industrijske zone „Tečine“. U drugoj razvojnoj fazi, do kraja 2016. godine, sagradit će se još i staklenici, peletarnica te hladnjača u kojima će 100- tinjak radnika iz Babine Grede i okolice naći svoja radna mjesta. Ukupna ulaganja sa drugom fazom premašiti će iznos i od 70 milijuna €.
Proizvođač opreme i izvođač radova, supotpisnik ovog ugovora je finska tvrtka MW Power OY, vodeći europski proizvođač opreme na području biomase koja je podružnica Metso korporacije, globalne korporacije sa 28.000 zaposlenika u više od 50 zemalja. Suradnja tih korporacija trenutno je najveća greenfield investicija na području Vukovarsko - srijemske županije i šire te predstavlja prvo direktno strano ulaganje u Hrvatsku 2013. godine.

TAGOVI