Mađarska ucjenjuje EU oko sankcija na rusku naftu

Autor: N.D. Objavljeno: 11.05.2022. 🕜 11:12 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Mađarska traži milijarde da se odrekne ruske nafte, Hrvatska šuti

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto svojim istupima šalje Europskoj komisiji ucjenjujuće poruke vezano za sankcije na rusku naftu i derivate, o kojima ovise MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj. Naime, sve EU članice moraju odobriti sankcije da bi mogle stupiti na snagu, a Mađarska koristi tu činjenicu da za sebe iskamči što je više moguće. Ta država opskrbljuje se naftovodom Družba te tako ostvaruje značajnu konkurenstku prednost. S druge strane Janafov terminal na Krku ima raspoloživo devet milijuna tona kapaciteta opskrbe za Mađarsku i Slovačku

Na početku se tvrdilo da MOL-ove rafinerije tehnološki ne mogu preraditi naftu koja nije ruskog podrijetla, što nije točno jer je riječ o najmodernijim pogonima, Iako Mađarska ima alternativu u opskrbi putem Janafovog terminala na Krku, od Europe traži milijune eura za prilagodnu. Mađarski portal Poltfolio danas piše da je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao da bi usvajanje prijedloga za sankcije nalikovao atomskoj bombi jer bi naftni derivati poskupjeli za 50 do 60%. Inače, Mađarska već mjesecima, za potrebe ostanka premijera Orbana na vlasti drži cijene hrane, energije i naftnih derivata niskima. 

Traže milijarde

"Za ovaj prijedlog možemo glasati samo ako i Bruxelles predloži rješenje. Očekujemo prijedlog ne samo za rekonstrukciju naših rafinerija za stotine milijuna dolara, ne samo za povećanje kapaciteta naftovoda do Mađarske preko Hrvatske za stotine milijuna dolara, već i za budućnost mađarsko gospodarstvo. Naftni embargo zahtijevao bi program modernizacije u strukturi mađarske opskrbe energijom, koji bi bio vrijedan više milijardi eura", dodao je Péter Szijjártó, prenosi Portfolio. On kaže da je realno uvesti sankcije samo na pomorski promet, te da transport naftovodima bude izuzet od embarga, takvo stajalište Mađarska snažno zagovara. Premijer Orban je rekao da toj državi treba pet godina za pripremu.

Hrvatska vlada samo šuti. Sada se priprema videosastanak francuskog predsjednika, premijera Hrvatske i Mađarske, Slovačke i prve žene Europske komisije, kako bi se "rješavao mađarski problem". Janaf je za Večernjak dao podatak da su njihovi sadašnji kapaciteti zadovoljavaju godišnje količine nafte za mađarske potrebe. 

Inače, mađarske kompanije su dominantni zakupci LNG terminala, INA je dioničar u Janafu, čije usluge MOL odavno koristi pa se može slobodno reći da je velik dio hrvatske energetike već u mađarskim rukama. S druge strane, Vlada nije u stanju riješiti problem oko vlasništva nad INA-om, čak ni nakon nove presude Sanaderu, kojom je dokazana korupcija oko stjecanja prevladavajućeg udjela u INA-i. Pregovori s Mađarskom oko otkupa dionica su prekinuti jer MOL traži previše, što Hrvatske ne želi dati. Očito više nema ni truda u tom smjeru. 

TAGOVI