Meksički parlament nacionalizirao zalihe litija

Autor: N.D. Objavljeno: 20.04.2022. 🕜 08:38 Lokacija: Maxico City (Meksiko)

Država će preispitati sve koncesije, što brine postojeće koncesionare

Iako ne zna precizno kolike su, Meksiko je svoje rezerve litija proglasio nacionalnom baštinom a u nižem domu parlamenta je jučer izglasan zakon kojim se zabranjuje daljnje davanje koncesija u toj zemlji. To je put prema nacionalizaciji tog rudnog blaga koje je proglašeno strateškim. Meksička rudarska komora ističe da još nema preciznih podataka o količini litija u toj zemlji, te da se ne može reći je li riječ o količinama koje mogu donijeti korist. Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) je rekao da će se postojeće odobrene koncesije revidirati, iako je ranije govorio da se neće dirati dozvole koje su već izdate a po kojima su već počeli istražni radovi. 

Predsjednikov prijedlog dio je veće promjene energetskog zakonodavstva koje predlaže AMLO a zakonodavac je to odbio u nedjelju. Amandmanom se tražila veća kontrola nad proizvodnjom energije, kojom se nacionalnoj elektroprivredi Comision Federal de Electricidad (CFE) osigurava 54% tržišta, što je odbijeno. Predsjednik je zatim u ponedjeljak iskoristio mogućnost da predloži Kongresu nacionalizaciju rezervi litija, što je usvojeno. 

Zabrinuti koncesionari

Obrazložio je da time želi zaštititi litij te omogućiti tvrtkama kao što je CFE da se uz istraživačku i znanstvenu potporu nacionalnih tijela te uz iskustvo naučeno od drugih zemalja bave eksploatacijom litija. Prema američkim geološkim podacima meksičke rezerve litija su među najvećima u svijetu. Prva je Bolivija s 21 mil. tona, slijedi Argentina s 19 mil. t. i Čile s 9,8 mil. tona. Procjenjuje se da Meksiko ima 1,7 mil. tona litija. 

Potez je iznimno zabrinuo tvrtke koje imaju koncesije u Meksiku, kao što su Bacanora Lithium, podružnicu kineske tvrtke China Genfeng Lithium, koja razvja veliki projekt u Sonori, koji bi od 2023. trebao davati 35.000 tona godišnje. Meksiko time također narušatava trgovački dogovor između svoje zemlje, SAD-a i Kanade (USMCA), jer litij nije bio proglašen strateškim mineralom kada je taj sporazum potpisan. Glavnina svjetskih rezervi litija je pod dugoročnim ugovorima proizvođača baterija, a proizvođači električnih vozila panično nastoje osigurati sigurnost dobave, objavio je Mining.com. 

TAGOVI