Veća prilagodljivost u nabavi sirove nafte

Autor: B. O. Objavljeno: 21.03.2023. 🕜 08:30 Lokacija: Bratislava (Slovačka)
  • Ulaz u poslovnu zgradu MOL Grupe u Budimpešti (izvornik: Adriana Iacob / Shutterstock, 2021.) 

• MOL
    Izvor: Adriana Iacob / Shutterstock

Dolazak tankera Seavelvet iz luke Ceyhan u Turskoj u Omišalj i transport nafte do Bratislave Jadranskim naftovodom uspješna je priča za MOL

Mađarska naftna i plinska skupina MOL transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi. Ovo je veliki korak u naporima kompanije da poveća svoju prilagodljivost u nabavi sirove nafte.

Također, dolazak tankera Seavelvet iz luke Ceyhan u Turskoj u Omišalj u Hrvatskoj i zatim transport nafte do Bratislave Jadranskim naftovodom uspješna je priča za MOL Grupu: predstavlja zaokruživanje njezinog lanca vrijednosti s obzirom na to da će prerađivati i prodavati derivate rafinirane u jednoj od vlastitih rafinerija upotrebom sirove nafte proizvedene na polju čiji je suvlasnik. 

Nafta će se od naftnog terminala Sangachal u blizini Bakua do Ceyhana transportirati naftovodom BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan), koji je također u suvlasništvu MOL Grupe. Po dolasku iz Ceyhana u Omišalj, teret od 90.000 tona sirove nafte transportirat će se Jadranskim naftovodom u Slovnaftovu rafineriju, izvijestio je MOL.
 

Gospodarska poveznica

Testna proizvodnja derivata od nafte Azeri Light proizvedene na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli – u kojem je MOL Grupa vlasnik udjela od 9,57 posto – počinje u travnju. Do ovoga dolazi nakon uspješnog testiranja nekoliko vrsta nafte s Bliskog istoka i Kaspijskog područja u Slovnaftovoj rafineriji te predstavlja još jednu važnu prekretnicu na putu MOL Grupe prema većoj fleksibilnosti u nabavi sirove nafte uslijed europskih sankcija na izvoz derivata iz članica EU-a.

Izvor: tamapapat / Shutterstock

"Dolazak ove pošiljke sirove nafte Azeri Light izvanredan je događaj za nas jer dodatno pokazuje našu fleksibilnost u nabavi sirove nafte. To također označava novu priliku da zaokružimo cijeli lanac vrijednosti u našoj proizvodnji, što je uvijek veliko postignuće", istaknuo je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik Rafinerija i marketinga u MOL-u. 

Ta tvrtka želi postati još važnija gospodarska poveznica između Azerbajdžana i srednje i istočne Europe. Godine 2020. kompanija je preuzela 9,57 posto udjela u naftnom polju ACG, jednom od vodećih polja azerbajdžanskog gospodarstva, kao i 8,9 posto u naftovodu BTC.
 

Tradicionalni opskrbni kanali

"Ova isporuka označava prekretnicu jer još jednom opravdava našu odluku da postanemo glavni dioničar u naftnom polju ACG u Azerbajdžanu. Sposobnost opskrbe naših rafinerija izvorima sirove nafte izvan Europe daje nam dodatnu otpornost tijekom razdoblja brzih promjena. Imamo fleksibilnost odlučivanja o tome hoćemo li prodati svoj udio nafte proizvedene u ACG-u ili ćemo je dovesti u našu ključnu regiju kako bismo pridonijeli europskoj sigurnosti opskrbe energijom. Nadalje, to je sjajna prilika za jačanje suradnje između ključnih odjela MOL Grupe, Istraživanja i proizvodnje nafte i plina te Rafinerija i marketinga", rekao je Zsombor Marton, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina.

MOL Grupa treći je najveći investitor u projekt ACG, nakon BP-a i SOCAR-a. Ovo polje predstavlja 15 posto ukupne proizvodnje MOL Grupe i 25 posto ukupnih rezervi. Naftovod BTC ima potencijal igrati važnu ulogu u MOL-ovoj isporuci nafte rafinerijama MOL Grupe u Bratislavi u Slovačkoj, kao i Százhalombatti u Mađarskoj.

MOL nastavlja uvoziti rusku sirovu naftu (REBCO) putem naftovoda Družba jer je smatra da je najbolji način za jamčenje sigurnosti opskrbe gorivom u srednjoj i istočnoj Europi zadržati tradicionalne opskrbne kanale dok istražuje i osigurava alternativne.

TAGOVI