MOL objavio financijske rezultate za 2022. - rast iznosi 21%

Autor: N. D. Objavljeno: 17.02.2023. 🕜 12:42 Lokacija: Zagreb
  • Benzinska postaja MOL-a (izvornik: MOL Group, 2023.)

• benzinske postaje, MOL
    Izvor: MOL Group

MOL-ovi rezultati su solidni, ali osjeća se snažan pritisak regulacije cijena goriva i plina

MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za četvrto tromjesečje i čitavu 2022. godinu. Unatoč turbulentnom vanjskom okruženju bez presedana, u četvrtom tromjesečju 2022. MOL Grupa ostvarila je EBITDA od 1,074 mlrd. dolara, što je rezultiralo cjelogodišnjom EBITDA u iznosu od 4,702 mlrd. dolara. Usprkos visokoj cijeni nafte i velikim pritiscima to je i dalje rast EBITDA od 21% u odnosu na 2021. godinu, ali je i dalje pad od 26% u odnosu na treći kvartal 2022. Čisti EBIT porastao je u godinu dana za 55%. 

Na djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina te Rafinerije i marketing zajedno otpada
95% ovog rezultata u jednakom omjeru, podržano sveukupnim pozitivnim makrookruženjem u naftnom sektoru. Regulatorne mjere negativno su utjecale na rezultate na razini Grupe. Procijenjeni učinak regulacije cijena goriva i poreza na ekstra profit diljem MOL-ove ključne regije srednje i istočne Europe, relevantan za EBITDA, iznosio je više od 1,6 mlrd. dolara u 2022.

U četvrtom tromjesečju 2022., djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina ostvarila je čistu EBITDA-u od 492 milijuna dolara, što je povećanje od 8 % na godišnjoj razini. Time je EBITDA ove djelatnosti dosegnula 2.212 mlrd. dolara za cijelu godinu što predstavlja 47 % cjelogodišnjeg rezultata MOL Grupe. Ovaj odličan rezultat potaknule su kontinuirano visoke cijene nafte i plina tijekom cijele godine te pouzdano poslovanje MOL-ovog međunarodnog i domaćeg portfelja. 

Snažan učinak regulacije cijena nafte i plina

Međutim, regulirane cijene plina koje su na snazi u Hrvatskoj te dodatne rudne naknade u Mađarskoj imale su značajan negativan utjecaj na rezultate, što je vidljivo u iznosu EBITDA za četvrto tromjesečje. Proizvedene količine premašile su godišnje projekcije te su iznosile 92 tisuće ekvivalenta barela nafte dnevno (mboepd) u 2022. godini.
 

Izvor: MOL Group

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina osigurala je gotovo 60% slobodnog novčanog toka MOL Grupe u 2022., čime je on dosegnuo 1,837 mlrd. dolara. Jedinični OPEX na razini Grupe ostao je na razini od oko 5,5 USD/bbl u 2022. unatoč značajnom pritisku troškova u cijelom lancu vrijednosti, dezinvestiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu povoljno je utjecalo na jedinične troškove.

U četvrtom tromjesečju 2022., djelatnost Rafinerija i marketinga ostvarila je EBITDA u iznosu od 384 milijuna dolara, što predstavlja lagano poboljšanje na godišnjoj razini, pri čemu je rezultat rafinerijskog poslovanja bio u mogućnosti nadoknaditi negativnu EBITDA petrokemijskog segmenta unatoč zakašnjelom pokretanju prerade u Rafineriji Dunav nakon planiranog zaustavljanja zbog remonta u studenom 2022.

Pad potražnje za gorivom


U Mađarskoj i Slovačkoj nastavljen je pad potražnje za motornim gorivima, koji je iznosio 4 % u četvrtom tromjesečju, pri čemu je mađarsko tržište ujedno bilo pogođeno nedostatkom opskrbe zbog ograničenja cijena. Godišnja čista CSS EBITDA dosegnula je 2,240 mlrd. dolara u 2022. zahvaljujući sveukupno dobrim rezultatima rafinerijskog poslovanja. Probna prerada arapske lake sirove nafte (Arab Light) uspješno je završena u Slovnaftovoj rafineriji gdje su dovršene sve pripreme za povećanje prijema sirove nafte koja ne potječe iz Rusije, u skladu s propisima koji zabranjuju uvoz naftnih derivata ruskog podrijetla nakon 5. veljače 2023. 

U 2022. EBITDA djelatnosti Usluge kupcima gotovo se prepolovila u usporedbi s rezultatom ostvarenim u 2021. te je dosegla 320 milijuna dolara. U četvrtom je tromjesečju nastavljen pritisak na EBITDA koja je iznosila 89 milijuna dolara, što je 23 % niže od istog tromjesečja prethodne godine, unatoč ukidanju ograničenja cijena goriva u Mađarskoj početkom prosinca. Povećanje obujma prodaje, povećanje marže u segmentu negoriva te integracija Lotosove imovine u Poljskoj djelomično su ublažili negativne čimbenike. U četvrtom tromjesečju 2022., MOL je završio proces proširenja portfelja Usluga kupcima akvizicijom 417 benzinskih postaja u Poljskoj. 

Izvor: Northfoto / Shutterstock

EBITDA plinskog poslovanja dosegnula je 163 milijuna dolara u 2022. što je 20 % više nego u 2021., zahvaljujući povećanoj potražnji za prekograničnim kapacitetima, kontinuiranom punjenju skladišta te povećanim obujmom domaćeg transporta. U četvrtom je tromjesečju EBITDA porasla za 79 % na godišnjoj razini, na 61 milijun dolara, unatoč izazovnom vanjskom okruženju tijekom cijele godine. Obujam domaćeg transporta smanjio se za 30 % u četvrtom tromjesečju 2022. što je u skladu sa smanjenjem potrošnje plina kućanstava i industrije.

Predsjednik Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:

"Prošla je godina bila pravi test sa svakog mogućeg aspekta u našoj industriji. Rat u Ukrajini i njegov utjecaj na sigurnost opskrbe, nepredvidivi makro uvjeti te regulatorne mjere postavile su neviđene izazove pred MOL-ove stručne zaposlenike koji su se odlično snašli tijekom kontinuirane krizne situacije. Snažna EBITDA ostvarena u 2022. godini – čak i uz iznimno visoke poreze, ograničenja cijena i regulatorne mjere na snazi – omogućava nam da nastavimo naš put transformacije i razvoja opisan u strategiji Shape Tomorrow 2030+. U skladu s time, pokrenuli smo prve investicije u proizvodnju zelenog vodika te zakoračili u gospodarenje otpadom što predstavlja velik korak prema našim strateškim ciljevima koji se odnose na kružno gospodarstvo. Jasno nam je da 2023. neće biti ništa lakša, no vjerujem da će nam MOL-ova dokazana otpornost pomoći da pouzdano prebrodimo ova nesigurna vremena."

 

 

TAGOVI