MOL potražuje 1,73 milijarde kuna odštete od države

Autor: N.D. Objavljeno: 07.07.2022. 🕜 09:49 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Zsolt Hernadi je ponovo oslobođen optužbi za korupciju, kaže MOL

Mađarski MOL, suvlasnik INA-e konačno se oglasio oko informacije da su dobili i drugu međunarodnu arbitražu, vezano za kontroverzne dioničarske ugovore Vlada-MOL, koja Hrvatsku obvezuje da MOL-u isplati oko 1,738 milijarde kuna odštete. Ističu da MOL očekuje od Hrvatske da odluku suda ispoštuje. 

Potvrdili su da je Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), arbitražni sud Svjetske banke sa sjedištem u Washingtonu, objavio je svoju odluku, čime je arbitražni predmet koji je započeo 2013. konačno završen. 

Prema presudi, činjenicom da nije preuzela plinsko poslovanje, kako je ugovorno potpisano tijekom Sanaderove vladavine, država je INA-i i MOL-u nanijela štetu od 167,84 mil. USD. Nadalje, "prisiljavanjem" INA-e na prodaju uskladištenog plina u PSP Okoli MOL-u je doijeljeno 16,1 mil. USD, a Hrvatska mora platiti i kamate te značajan dio troška arbitraže pa ukupna odšteta koju je sud dodijelio iznosi 235,8 mil. USD, objavio je MOL u priopćenju. Ta je kompanija arbitražom potraživala nevjerojatnih 1,1 milijardu USD.

Premijer Plenković je na konferenciji za medije rekao da su oni "naslijedili to pitanje u potpunosti i držali jedinu moguću liniju, a to je da su započete postupke nastavili". Poduzeto je, tvrdi Plenković, sve da se vrati INA-u u državno vlasništvo kroz valuaciju vrijednosti kompanije i pregovore, ali "oni to nisu prihvatili i tražili su puno više", a ne može se plaćati "afektivna cijena za nešto što prođe stručnu valuaciju"

Neuvjerljivi svjedok

MOL u svom priopćenju ističe nevinost prvog čovjeka kompanije, Zsolta Hernadija, kojeg je hrvatski sud pravomoćno osudio na zatvorsku kaznu. "U presudi se nedvosmisleno navodi da Hrvatska nije uspjela dokazati bilo koju od svojih tvrdnji o korupciji u Hrvatskoj u vezi s INA-om. Tročlani tribunal jednoglasno je odlučilo da su tvrdnje o korupciji koje je Hrvatska iznijela nakon MOL-ovog stjecanja dionica u društvu INA, d.d. potpuno neosnovane. Presuda arbitražnog suda sa sjedištem u Washingtonu znači da je predsjednik i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi nevin. Tijekom postupka je provedena puna kriminalistička istraga svih dokaza izvedenih tijekom devet godina suđenja. Saslušani su deseci svjedoka i predočeni deseci tisuća stranica sudskog spisa, uključujući i pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske kojom je predsjednik i izvršni direktor MOL-a osuđen na dvije godine zatvora. ICSID je svoju odluku donio na temelju svih navedenih svjedočanstava i dokumenata. Arbitražni sud s sjedištem u Washingtonu je posebnu pažnju posvetio iskazima krunskog svjedoka Roberta Ježića. Identično ocjeni tribunala iz 2016. godine, osnovanog sukladno pravilima Komisije Ujedinjenih Naroda o Međunarodnom Trgovačkom Pravu (UNCITRAL), i arbitražni sud sa sjedištem u Washingtonu je narativ predstavljen od strane krunskog svjedoka RH ocijenio neuvjerljivim i kontroverznim. Također je izrazio duboku sumnju u pouzdanost i vjerodostojnost ovog svjedoka tijekom arbitraže kao i tijekom kaznenog procesa u Zagrebu. Ova odluka označava kraj dugotrajnog međunarodnog pravnog spora. Osim u Hrvatskoj, svi sudovi i tužiteljstva došli su do istog zaključka, a taj zaključak je da nije bilo koruptivnih radnji.", ističe MOL u svom priopćenju.

TAGOVI