Nakon Meksika i Čile će nacionalizirati rudarenje litija

Autor: N. D. Objavljeno: 21.04.2023. 🕜 09:22 Lokacija: Santiago (Čile)
  • ruda litija (izvornik: Shutterstock, 2019.)

• litij, rudarstvo
    Izvor: Shutterstock

Ugovori s proizvođačima se neće prekidati ali očekuju se neki ustupci

Čileanski predsjednik Gabriel Boric rekao je u četvrtak u obraćanju naciji da će nacionalizirati industriju litija u zemlji koja je drugi najveći svjetski proizvođač metala neophodnog za baterije, kako bi potaknuo njezino gospodarstvo i zaštitio okoliš. Čileanske rezerve litija najveće su na svijetu, ali najveći proizvođač trenutno je Australija.

Borić bi s vremenom prenio kontrolu nad golemim operacijama u Čileu s industrijskih divova SQM i Albemarlea na tvrtku u državnom vlasništvu.

 

To predstavlja novi izazov proizvođačima električnih vozila koji pokušavaju osigurati materijale za baterije, jer sve više zemalja želi zaštititi svoje prirodne resurse. Meksiko je prošle godine nacionalizirao svoja nalazišta litija, a Indonezija je 2020. zabranila izvoz rude nikla, ključnog materijala za baterije.

"Ovo je najbolja šansa koju imamo za prijelaz na održivo i razvijeno gospodarstvo. Ne možemo si priuštiti da je protratimo", rekao je Borić u obraćanju koje je prenosila nacionalna televizija.

 
Bez raskida ugovora, ali očekuju se ustupci

 

Budući ugovori izdavali bi se samo kao javno-privatna partnerstva uz državnu kontrolu, rekao je. Vlada neće raskinuti postojeće ugovore, ali se nada da će tvrtke biti otvorene za sudjelovanje države prije nego što oni isteknu, rekao je, ne navodeći Albemarle i SQM, svjetske broj 1 i broj 2 proizvođača litija.

Ugovor SQM-a istječe 2030., a Albemarlea 2043. SQM i Albemarle opskrbljuju Teslu, LG Energy Solution i druge proizvođače električnih vozila i baterija.

Albemarle je rekao da objava neće imati "materijalnog utjecaja na naše poslovanje" i da će nastaviti razgovore o ulaganju u daljnji rast i korištenje novih tehnologija u Čileu. SQM nije odmah bio dostupan za komentar, piše Reuters. Južnokorejski proizvođač baterija SK On, koji ima dugoročni ugovor o opskrbi sa SQM-om, rekao je da će pratiti razvoj i odgovoriti dugoročno.

 

Najava Čilea nije izazvala preokret cijena litija, koje su pale više od 70% u odnosu na vrhunac u studenom 2022. zbog slabljenja potražnje za električnim vozilima u Kini, najvećem svjetskom tržištu. "Kada ili ako proizvođači baterija obnove svoje ugovore s tvrtkama za litij u Čileu, uvjeti ugovora vjerojatno bi postali teži od onoga što su vidjeli u prošlosti kada nije bilo uplitanja države", rekao je Cho Hyunryul, analitičar u Samsung Securities. Taj će potez vjerojatno potaknuti preusmjeravanje budućih ulaganja u litij u druge zemlje, uključujući Australiju, najvećeg svjetskog proizvođača, kažu analitičari.

 

 

TAGOVI