Neobični planovi za HE i TE na Perući

Autor: N.D. Objavljeno: 17.09.2012. 🕜 14:08 Lokacija: Split

Tvrtka MMC izradila projekt TE na plin na Perući i reverzibilne hidroelektrane snage 555 MW

Zagrebačka tvrtka MCC na Perući vidi plinsku termoelektranu i reverzibilnu hidroelektranu, piše Slobodna Dalmacija. U “Investicijskom programu za izgradnju kombi kogeneracijskog plinskog bloka 425 MW Peruča”, koji su načinili u suradnji s općinom Hrvace stoji da bi do kraja 2015. godine na Perući mogla biti izgrađena TE na plin instalirane snage 425 MW, a dogradit će se i njoj kompatibilna reverzibilna hidroelektrana snage 555 MW pri proizvodnji električne energije, odnosno 540 MW u režimu rada crpke. Time planiraju maksimalno iskoristiti sliv rijeke Cetine. 
Izgradnja termoelektrane na Peruči za sobom povlači izgradnju plinovoda Dugopolje – Peruća, kojim će se ujedno osigurati plinofikacija cijelog sinjskoga kraja, 400-kV dalekovod Peruća – Konjsko, a višak toplinske energije usmjerio bi se na proizvodnju ekološke hrane u staklenicima podignutima u Hrvatačkom polju. Premda o ovom projektu, procijenjene vrijednosti ulaganja od oko 380 milijuna eura, za sada znaju samo u užim stručnim krugovima, iz kojih ga atribuiraju jednim od najznačajnijih elektroenergetskih potencijala u državi, za njegovo financiranje interes su već pokazali investitori iz Turske, Izraela i Katara, piše list. 
Prva je pretpostavka njegovo uvrštavanje u izmjene Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, s definiranom lokacijom za plinsku termoelektranu i reverzibilnu hidroelektranu, trase dalekovoda i trasu plinovoda. Izrađeno je tehničko-tehnološko rješenje plinske termoelektrane i njezina spoja na elektroenergetski sustav, a nužna je Studija utjecaja na okoliš. Tvrtka MCC navodi u investicijskom programu kako u dosadašnjim razgovorima s potencijalnim investitorima ima osiguranu kreditnu liniju za dobivanje 75% potrebnog novca za ulaganje uz pet posto kamata i poček od tri godine. HEP uvjetuje svoje sudjelovanje u projektu vlasništvom 25 posto plus jedna dionica, za što bi morao osigurati ulaganja od 95 milijuna eura. Kako se čini cijela je priča za sada samo zanimljiv projekt o kojem će možda jednog dana biti više riječi. 

TAGOVI