Nigerija sudski napada Shell - i pobjeđuje na europskim sudovima

Autor: N.D. Objavljeno: 11.03.2021. 🕜 10:34 Lokacija: Abuja (Nigerija)

Nigerija puca svim sredstvima, multinacionalka uzvraća udarac

Nigerija, jedan od najznačajnijih proizvođača nafte u svijetu, krenula je u pravnu bitku protiv Shella, jednog od najvećih ulagača u eksploataciju ugljikovodika u zemlji, koja traje više od 60 godina. Shell čini 10%proizvodnje u zemlji u kojoj je BDP pao 2% u 2020. Shell upravlja s 340 naftnih bušotina u zemlji i dvama glavnim izvoznim terminalima te proizvodi više od 600.000 barela ekvivalenata nafte i plina dnevno. 

Nigerijski holding sa sjedištem u Lagosu, Aiteo Eastern E&P od Shella traži sudski četiri milijarde USD zbog lošeg stanja magistralnog cjevovoda Nembe Creek, koji se kreće prema izvoznom terminalu Bonny Light. Problemi su javna tajna, već je bilo nekoliko požara i štete trećih strana. Aiteo tvrdi da je Shell nepravilno mjerio svoj izvoz s terminala umanjujući isporuke. Kao odgovor na tužbu savezni sud u Lagosu je spriječio Shell da povlači sredstva iz banaka dok ne rezervi spormenute četiri milijarde USD. 

Presedan za naftnu industriju

Drugu parnicu je nakon 13 godina na prizivnom sudu u nizozemskom Haagu dobila grupa farmera u nigerijskim selima Goi i Oruma zbog izlijevanja nafte iz naftovoda koji je slabo održavan. Ta bi sudska presuda, u kojoj odšteta još nije određena, mogla biti presedan za bilo koju naftnu industriju u toj zemlji u kojoj naftne kompanije loše održavaju infrastrukturu. Mediji zaključuju da će se Shell prilično teško žaliti na tu presudu. 

Također, britanski Vrhovni sud odlučio je da druga zajednica, Okpabi (42.000 ljudi), koje živi u delti Nigera, ima pravo tužiti Shell za štetu u okolišu koji je kompanija nanijela svojim nemarom. Nakon odluke britanskog suda Shell je uzvratio tužbom protiv nigerijske vlade kod Međunarodnog suda za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) jer je nigerijski Vrhovni sud presudio da se Shellu oduzme kompaniju OML 2020. na čijem se teritoriju u vrijeme rata u Biafri 1967.- 1970. dogodilo izlijevanje nafte, smatrajući da je kompanija odgovorna. 

TAGOVI