Njemačka se lomi oko subvencija za struju velikim potrošačima

Autor: N. D. Objavljeno: 24.05.2023. 🕜 09:54 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Fordova tvornica u Kölnu u Njemačkoj, gdje će se ubuduće proizvoditi električna vozila (izvornik: Ford Media Center, 2021.)

• Ford, tvornice
    Izvor: Ford Media Center

Njemačka se bori da zadrži radna mjesta u domovini

Njemačka će izdvajati četiri milijarde eura godišnje za subvencioniranje velikih potrošača električne energije u industriji. "Želimo da njemačko gospodarstvo ostane kod kuće i dobije perspektivu transformacije", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, prenosi Reuters. Međutim, visokim subvencijama se protive kancelar Scholz i ministar financija Lindner, koji upozoravaju i da će Njemačka biti nelojalna konkurencija ostalim europskim državama koje si te subvencije ne mogu priuštiti.

Vlada raspravlja o visini subvencija za industriju, a Habeck je rekao da bi one mogle biti na razini od šest eurocenti po kilovatsatu i pokrivati ​​80% energije koju tvrtka troši. Njemačka će za ove subvencije, putem Fonda za ekonomsku stabilizaciju (ESF), izdvojiti ukupno između 25 i 30 milijardi eura, a trajat će do 2030. godine.

S tim se planom ne slaže njemačko ministarstvo financija, a kritizirao ga je i predsjednik uglednog ekonomskog instituta IFO Clemens Fuest. On smatra da će plan njemačke vlade da subvencijama održi niske cijene energije za industriju samo povećati potrošnju.

 
Kritičan trenutak za njemačku industriju

 

Welt je izvijestio o istupu čelnika njemačke federacije industrija (BDI) Siegfrieda Russwurma koji je rekao da je „Njemačka kao industrijska lokacija u kritičnoj fazi“. Velike i srednje velike tvrtke ulažu značajne sume van Njemačke i tvrtke oklijevaju u nvesticijama te je pozvao vladu da malo realističnije procijeni trenutnu situaciju, te kaže: „trebamo manje birokracije, značajne porezne rezove i pouzdanu i priuštivu opskrbu energijom“.

Cijene energije u Njemačkoj se polako stabiliziraju, no kompanije ih i dalje vide kao poslovni rizik u nadolazećim mjesecima, pokazuje ekonomska anketa Njemačke komore za trgovinu i industriju (DIHK). Otprilike 21.000 tvrtki iz svih industrija diljem zemlje odgovorilo je na anketu, koja je pokazala da njemačko gospodarstvo još uvijek stagnira, priopćio je DIHK.

 

Izvor: Paula Franco
 
Nulti rast ove godine?!

 

"Trend kojeg smo se bojali od početka godine se nastavlja i još nema znakova značajnog uspona", rekao je Ilja Nothnagel, voditelj ekonomske analize DIHK-a. Gotovo dvije trećine (65 posto) tvrtki i dalje najvećim poslovnim rizikom smatra cijene energije i sirovina – nešto manje od 72% s početka godine. Stalno visoke cijene energije i proizvođačke cijene, uz rastuće kamatne stope i usporeno globalno gospodarstvo, "predstavljaju značajne izazove za mnoga poduzeća", navodi se u izvješću. Unatoč svemu tome, tvrtke su pokazale izuzetnu otpornost, rekao je Nothnagel.

Međutim, "DIHK i dalje očekuje nulti rast ove godine", rekao je. Organizacija je rekla da se nedostatak kvalificiranih radnika i troškovi rada sve više smatraju poslovnim rizikom. Tri od pet tvrtki (62%, porast u odnosu na 60%) identificira nedostatak kvalificiranih radnika kao poslovni rizik.

TAGOVI