Njemačka država želi proizvodnju opreme za zelenu energiju na svom tlu

Autor: N. D. Objavljeno: 22.02.2023. 🕜 14:06 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Brandenburška vrata u Berlinu (izvornik: jakob5200 from Pixabay, 2023.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: jakob5200 / Pixabay

Njemačka ima svoj plan od tri koraka koji će lobistički gurati u Europskoj uniji

Njemačka vlada nastoji steći udjele u tvrtkama koje posluju u sektoru obnovljivih izvora energije i pružiti podršku proizvođačima vjetroturbina i solarnih panela kako bi potaknula vraćanje ili ostanak njihove proizvodnje u Njemačkoj.

U prošlosti Njemačka je bila dio industrijskog krajolika proizvođača solarnih panela i vjetroturbina, no kako je domaća financijska potpora presušila, tako je i industrija izmještena u inozemstvo. Danas domaći proizvodni kapacitet ponovno postaje prioritet, u svjetlu rata u Ukrajini. 

Nakon javne rasprave održane od travnja 2022. do veljače 2023., njemačka vlada je napravila plan u tri koraka, piše Euractiv.

Pomoć proizvođačima opreme

Prvo, Njemačka želi pomoći tvrtkama da ulažu i podrže rad proizvodnih pogona za opremu za obnovljive izvore energije. Robert Habeck, ministar gospodarstva i klime posebno navodi posebnu tarifu za električnu energiju za industriju, kao i potporu operativnim troškovima koji su trenutno u suprotnosti s propisima EU. Diljem svijeta, zemlje poput Kine, na primjer, nude industriji jeftine tarife za električnu energiju od 0,07 €/kWh.

Osim toga, vlada želi stvoriti "fond za transformaciju" putem kojeg će nastojati steći dionice u tvrtkama koje posluju u segmentu obnovljivaca. “Hibridni kapital i hedging trebali bi omogućiti investicije, a ne trajno sudjelovanje države”, objasnio je Habeck ovaj tjedan.
 

Izvor: Elena Elisseeva / Shutterstock
Pomoć proizvodnji iz obnovljivaca

Kao drugo, vlada nastoji smanjiti rizik od gradnje vjetroelektrana na kopnu i električne mreže. Primjerice, developer vjetroparka koji ne može prodati svoju električnu energiju zbog nedostatnih kapaciteta mreže mogao bi dobiti kompenzaciju putem novog instrumenta. 

Ova jamstva mogu uključivati ugovore o preuzimanju energije koji osiguravaju dugoročno osiguranu zaradu developerima. Pružanje takvih jamstava bio bi "vrlo proračunat rizik" i "hrabar korak naprijed", koji čeka odobrenje Bruxellesa, rekao je Habeck.

Inovativno financiranje

Kao treće, Vlada želi pokrenuti novi krug inovativnih shema financiranja koje je odobrila EU pod nazivom „Važni projekti od zajedničkog europskog interesa (IPCEI)“ i proširiti ih na sunčevu energiju. Tu Berlin traži potporu Španjolske, koja je i ponudila tu ideju.

Njemačka vlada će također provesti studiju o obnovi lanca vrijednosti u fotonaponu u Njemačkoj, gdje se trenutno samo početni proizvod, polisilicij, proizvodi na njemačkom tlu u značajnoj količini.

Nedavna izvješća da Kina razmatra ograničavanje izvoza FN panela samo su ojačala argumente industrije.

"Njemačka želi utrostručiti proizvodnju električne energije iz Sunca sa sadašnje razine od oko 10% na oko 30% u samo deset godina", rekao je Jörg Ebel, voditelj lobističke udruge solarne industrije BSW.

Kako bi zaštitila taj cilj i s obzirom na "sistemsku važnost" fotonapona, Njemačka se "ne bi trebala oslanjati samo na kupnju" solarnih panela, dodao je lobist.

Habeck je bio škrt na riječima o cijeni inicijative, pozivajući se na "grube procjene" koje bi mogle biti podložne promjenama. Ipak, malo je vjerojatno da bi državna potpora za operativne troškove (OpEx) u razmjeru mogla biti jeftina, piše Euractiv.

TAGOVI