Njemačka je ugasila veći broj termoelektrana na ugljen

Autor: N. D. Objavljeno: 02.04.2024. 🕜 15:37 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Postrojenje TE Neurath u Njemačkoj, termoelektrane na ugljen u vlasništvu RWE-a (izvornik: RWE, 2023.)

• TE Neurath, termoelektrane na ugljen, termoelektrane, RWE
    Izvor: RWE

Držanje termoelektrana na ugljen u pripravnosti je preskupo, upozoravaju vlasnici elektrana

Konačno zatvaranje sedam njemačkih termoelektrana na lignit i osam manjih elektrana na kameni ugljen ukupnog kapaciteta od 4,4 GW tijekom uskršnjih praznika ne ugrožava sigurnost opskrbe energijom u Njemačkoj, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck za novinsku agenciju DPA. "Nekoliko elektrana na ugljen koje su još uvijek bile uključene u mrežu kao mjera predostrožnosti u posljednje dvije godine sada su suvišne i mogu se zauvijek isključiti iz mreže", rekao je Habeck. U pogonu su bile elektrane RWE-a i Laega na području Rajne i Brandenburga. Inače, treba znati da je proizvodnja električne energije u Njemačkoj lani je bila na razini 1993., a ugljen je u toj zemlji i dalje drugi najznačajniji izvor električne energije. 

Zatvaranje postrojenja odgođeno je kako bi se osigurala opskrba zemlje tijekom energetske krize, kada su isporuke prirodnog plina iz Rusije plinovodom zaustavljene. Cijene električne energije i plina znatno su pale posljednjih mjeseci, a ekspanzija obnovljivih izvora energije znači da "većina električne energije sada dolazi iz izvora koji su prihvatljivi za klimu", rekao je. U 2022. iz ugljena je zadovoljeno 33,2% tamošnjih potreba za električnom energijom, a u 2023. to je bilo 26,1%, što je najniža razina u 60 godina. Operator elektrana Steag, koji je zamoljen da 2,5 GW TE na ugljen drži u pripravnosti do 2031. kažu da je držanje elektrana u pripravnosti preskupo po sadašnjim uvjetima, javio je Bloomberg. 

 
RWE odustaje od ugljena

 

RWE je u protekle tri godine zatvorio 12 jedinica na ugljen, snage 4.200 MW, a u planu je zatvaranje svih kapaciteta do 2030. Tvrtka namjerava izgraditi 3 GW plinskih elektrana spremnih za vodik kako bi zamijenile TE na ugljen na istim lokacijama, što će ovisiti o dolasku do dozvola, dok u OIE (Offshore vjetroelektrane), vodik i baterije planira investirati 11 mlrd. eura. 

U pokušaju da spriječi nestašice plina zbog energetske krize potaknute ruskim ratom protiv Ukrajine, Njemačka je 2022. i 2023. privremeno ponovno otvorila neke nedavno zatvorene elektrane na ugljen i druge koje će uskoro biti zatvorene. To je rezultiralo ispuštanjem više CO2 u usporedbi scenariju u kojem bi postrojenja bila zatvorena prema planu.

Međutim, ukupne emisije Njemačke smanjile su se 2022. i znatno su pale 2023., zajedno s potrošnjom energije ugljena te godine. Ministarstvo gospodarstva sada ispituje koliko je dodatnih stakleničkih plinova ispušteno kao rezultat kontinuiranog rada elektrana na ugljen i do lipnja će predložiti mjere za kompenzaciju tih dodatnih emisija.

TAGOVI