Njemačka produljuje rad tri nuklearke

Autor: N.D. Objavljeno: 18.10.2022. 🕜 08:18 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Pragmatika je pobijedila nad zelenom dogmom - nuklearke i ugljenare žive duže

Njemačka će produljiti rad svoje posljednje tri nuklearne elektrane barem do travnja 2023., rekao je u ponedjeljak kancelar Olaf Scholz. “Stvorit ćemo zakonsku osnovu za rad nuklearnih elektrana Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland poslije 31. prosinca 2022., do 15. travnja 2023.”, navodi se u kancelarovu pismu vladi koje je AFP dobio na uvid. Scholz je odluku donio usprkos protivljenju zelenih, koji se protive nuklearnoj energiji, dok ju drugi koalicijski partner FDP zagovara u ovoj krizi. 

Razlog je dakako, rat u Ukrajini i sankcije koje su poremetile tokove energije u cijeloj EU pa najveće europsko gospodarstvo strahuje od redukcija energije. Njemčka također inzistira na strožem zakonodavstvu kad je riječ o energetskoj učinkovitosti, piše DW. 

Elektrane će biti spremne

Nakon Scholzove izjave RWE je objavio da odmah počinje pripreme za produljenje rada NE Emsland. Zeleni su reagirali da rad te elektrane uopće nije bitan za stabilnost energetske mreže. E.ON koji rukovodi NE Isar 2 objavio je da je spreman nastaviti s radom nakon nekih tehničkih radova. 

Vlada je prethodno izvijestila da će nakon 2022. zadržati dvije od tri nuklearke. Valja znati da je Njemačka je prvo planirala odustati od upotrebe nuklearne energije do kraja ove godine, a usto je odlučila produljiti rad nekoliko termoelektrana na ugljen do proljeća 2024., iako si je postavila cilj da se do 2030. više neće koristiti tom vrstom energije. Njemački "izlazak" iz nuklearne energije započeo je 2000. kada je zatvoren najveći broj reaktora, a trend se nastavio pod vladavinom kancelarke Merkel. 

TAGOVI