Njemački regulator predstavio je plan za energetske mreže u tranziciji

Autor: N. D. Objavljeno: 19.01.2024. 🕜 09:10 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Dalekovodi (izvornik: Shutterstock 2015.)

• dalekovodi, elektroenergetika, električna energija, elektroenergetski sustavi, elektroenergetske mreže
    Izvor: Shutterstock

Proširenje, digitalizacija, priprema za vodik... jaaaako skupo

Njemački savezni energetski regulator Bundesnetzagentur u četvrtak je predstavio plan za učinkovitije upravljanje raspodjelom velikih iznosa potrebnih operaterima električne i plinske mreže koji prelaze na niskougljične energetske sustave.

"Energetska tranzicija se ubrzava. Energetske mreže moraju se proširiti i digitalizirati. Plinske mreže mogu se djelomično prebaciti na prijenos zelenog vodika, dok će se drugi dijelovi morati zatvoriti u nekoj fazi. Sve to će imati svoju cijenu", rekao je predsjednik agencije Klaus Mueller na internetskoj tiskovnoj konferenciji na kojoj se raspravljalo o strateškom dokumentu koji služi kao osnova za dvogodišnji proces planiranja.

Regulator će konzultirati operatere o tome kako zadovoljiti potrebe institucionalnih ulagača koji financiraju prenamjenu infrastrukture bez preopterećivanja potrošača u sustavu prihoda koji se temelji na naknadama. Očekuje se da će nova shema stupiti na snagu početkom 2026.

Potrebni investicijski troškovi mogli bi iznositi "nisku" troznamenkastu svotu milijardi eura za lokalne električne mreže i "srednju" troznamenkastu svotu milijardi eura za mreže za prijenos električne energije u zemlji do 2030., rekla je Barbie Haller, potpredsjednica BNetz-a, javlja Reuters. Troškovi adaptacije plinske mreže još se ne mogu procijeniti. 

 
Veliki izazovi operatora energetskih mreža

 

Metode za postavljanje mrežnih tarifa bit će razmatrane kasnije a i o prilagodbama regulatornog okvira za operatore prijenosnih sustava električne energije također će biti riječi kasnije, objavio je Bnetz.

Mrežne naknade čine znatan dio njemačkih računa za energiju i našle su se pod lupom otkako su cijene energije porasle nakon ruske invazije Ukrajine u punom opsegu u veljači 2022. Dokument regulatora uključuje ideje za jednostavnije i brže postupke u industriji koju čine stotine nacionalnih i lokalnih operativnih kompanija.

Vodeće elektroenergetske tvrtke, među kojima je i E.ON rekli su da im je potrebno više novca kako bi ostali konkurentni dok priključuju sve više vjetroelektrana i sunčanih elektrana. 

Plinske mreže koje se moraju dugoročno prebaciti na vodik ili postupno ukidati dijelove svojih mreža uključuju Gascade, Ontras, Open Grid Europe i Thyssengas. BNetzov plan može se komentirati do sredine veljače. 

 

 

TAGOVI