Nove sankcije: postupno ukidanje uvoza ugljena

Autor: N.D. Objavljeno: 05.04.2022. 🕜 15:20 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Sankcije kojima se Europa distancira od gotovo 20% ruskog ugljena trebaju podržati sve članice

Europska unija planira predložiti obvezno postupno ukidanje uvoza ugljena, drveta i kemikalija te drugih proizvoda iz Rusije kao odgovor na izvješća da su ruske snage počinile ratne zločine nad civilima u Ukrajini, tvrde izvori za Bloomberg. Sankcionirani uvoz prema Reutersu vrijedan je oko devet milijardi eura, od čega se četiri milijarde tiče uvoza ugljena. Za usporedbu, uvoz plina i nafte iz Rusije lani je bio vrijedan 100 mlrd. eura. 

EU je u 2020. prema Eurostatu 19,3% potreba za ugljenom podmirila ruskim energentom. Sankcije se odnose i na poluvodiče, kompjutere, opremu za LNG industriju, kao i na ruske kamione i plovila, osim ona koja prevoze energente i medicinsku opremu. Taj prijedlog trebao bi se naći u paketu koraka usmjerenih na jačanje postojećih mjera i ispravljanje "rupa u zakonu" o kojem su veleposlanici Europske unije već trebali raspravljati ovaj tjedan. 

O detaljima zabrane i vremenu povlačenja ugljena još se raspravlja, rekli su izvori. Očekuje se da će Europska komisija također predložiti zabranu ulaska većini ruskih kamiona i brodova u EU, dodaju izvori. Zabrana uvoza ugljena zahtijeva potporu svih 27 država članica, a kako doznaje Reuters Njemačka će podržati zabranu. EU je već imala četiri runde sankcija prema Rusiji, vrijednih oko 10 milijardi eura, a s ovim novim restrkcijama bit će to oko 20 mlrd. eura godišnje.

Nema sankcija za naftu i plin 

EU za sada ne planira sankcionirati naftu ili plin. U 2020. EU je iz Rusije uvezla 36,5% nafte i 41,1% plina. Zemlje Unije duboko su podijeljene oko sljedećih koraka, a neke vlade nastavljaju tražiti barem signal da blok želi smanjiti uvoz ruske nafte, rekao je jedan izvor. Nekoliko vlada, uključujući Njemačku i Mađarsku, odupiralo se proširenju opsega sankcija na ruski energetski sektor, ali optužbe da su ruske trupe u povlačenju pogubile brojne nenaoružane civile dovele su do ponovnog pritiska nekih od istočnih članica bloka da se takve sankcije uvedu.

Bloomberg procjenjuje da Rusija usprokos sankcijama i stanju u Ukrajini od izvoza nafte i plina ove godine može zaraditi 320 mlrd. USD, što je 35% više nego lani. Goldman Sachs i Institut za međunarodne financije (IIF) očekuju rekordan suficit tekućeg računa u Rusiji u ovoj godini od 205 mlrd. USD. IEA procjenjuje da bi Rusija u travnju mogla izgubiti gotovo četvrtinu proizvodnje nafte, a ruskom naftom se ili ne trži, ili trži uz velike popuste. Kao dobar kupac pokazala se Indija, navodi Bloomberg.

TAGOVI