Nuklearke u Njemačkoj ne mogu biti klasična rezerva sustavu

Autor: N.D. Objavljeno: 09.09.2022. 🕜 08:33 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Njemački zeleni žele ugasiti nuklearke, ali da one ipak rade - što ne ide!

Njemačka energetska tvrtka E.On objavila je da je plan njemačke vlade da dvije nuklearne elektrane do kraja zime budu rezerva koja će osigurati dovoljno struje u slučaju nestašice plina - tehnički neizvediv. Riječ je o planu stavljanja dvije od tri preostale njemačke nuklearke u pogonu u rezervu, za slučaj potrebe, koji je početkom tjedna objavila koalicijska (zelena) vlada, koja pošto-poto želi barem na papiru ugasiti nuklearne elektrane ove zime, jer su tako obećali biračima. Istodobno traže od građana žestoke mjere štednje.

Ministar gospodarstva Robert Habeck izjavio je da je "pomalo zatečen" E.ON-ovim pismom. Čini se da tehničari u kompaniji Preussen Elektra, kojoj je povjerena zadaća rada s E.ON-ovim nuklearnim reaktorom i njihovog gašenja, ne razumiju da plan ne predviđa opetovano gašenje i paljenje reaktora, izjavio je Habeck. 

U tzv. nuklearnoj rezervi trebale bi biti nuklearke E.ON-ov Isar 2 i EnBW-ov Neckarwestheim 2. Direktor Preussen Elektre Guido Knott rekao je u pismu državnom tajniku za energiju Patricku Graichenu da nije tehnički moguće dva od tri aktivna reaktora poslati krajem godine u hladnu rezervu i potom ih po potrebi aktivirati. 

Kritično stanje u opskrbi

Preussen Elektra nema iskustva s takvim postupkom, a njegovo testiranje u praksi ne bi se smjelo poklopiti s kritičnom situacijom u opskrbi, dodao je Knott. Rezerva zahtijeva intenzivne pripreme koje bi trebale biti završene do kraja listopada, pa kompanija mora u kratkom roku biti obaviještena hoće li nuklearka raditi i u novoj godini, naglasio je Knott. 

Državni tajnik Greichen pak tvrdi da E.ON da ne može prognozirati kakvi bi problemi mogli iskrsnuti ako nuklearka bude uvrštena na popis rezerve, citira Reuters pismo dužnosnika kompaniji, koje je dobio na uvid. Bude li predloženi plan o rezervi u prosincu prihvaćen, jedan ili oba reaktora nastavit će s radom, tumači Graichen. U protivnom, nuklearke bi mogle biti ponovo pokrenute u siječnju ili veljači, stoji u Graichenovom pismu. E.ON nije odmah komentirao izjave iz vlade.

TAGOVI