Nužne su promjene u pristupu pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom

Autor: B.L. Objavljeno: 22.05.2015. 🕜 11:06 Lokacija: Zagreb

Već 12 po redu Hrvatski seminar o tlačnoj opremi pokazao je da, unatoč tome što je Hrvatska prije dvije godine postala članica Europske unije, još mnogo toga treba promijeniti u cijelom području opreme pod tlakom. Isto tako, pokazalo se da, unatoč tome što se pojedini problemi u proteklih 12 godina neprestano ističu, rješenja za neke od njih još nema, za što razlog nije samo nerazumijevanje pa i protivljenje 'nadležnih tijela', već ponekad i struka sama.

Nešto manje od dvije godine proteklo je otkako je Hrvatska, 1. srpnja 2013, postala punopravna članica Europske unije, no na žalost, u području opreme pod tlakom još je mnogo toga što bi trebalo učiniti kako bi cijelo to područje bilo posve usklađeno ponajprije s praksom u drugim zemljama EU-a pa i nekim susjednim zemljama koje još nisu njegov dio. To se ponajprije odnosi na cijeli sustav pregleda i ispitivanja opreme pod tlakom u uporabi, koji je u Hrvatskoj uređen Pravilnikom o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom (NN 142/2014), na koji je većina predstavnika struke, okupljenih na ovogodišnjem, 12. hrvatskom seminaru o tlačnoj opremi višekratno iznijela brojne primjedbe.
Jedan dio tih primjedbi odnosi se na činjenicu da je tim podzakonskim propisom i dalje omogućen svojevrsni 'monopol' koji na pregledima i ispitivanjima opreme pod tlakom visoke razine opasnosti ima Agencija za opremu pod tlakom koja, kako je istaknuo prof. dr. sc. Srećko ŠVAIĆ, dipl. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, nije ni dovoljno opremljena niti ima dovoljno kadrova za provođenje ujednačenih i nadziranih procedura za periodičke preglede u propisanim rokovima. Za razliku od toga, prof. Švaić predlaže, što su podržali brojni sudionici ovogodišnjeg Seminara, da se područje 'periodike' prepusti 'tržištu', baš kao što je to u zemljama EU-a, dakako uz strogo vođenje evidencije, što bi i dalje bio zadatak za to nadležnog državnog tijela (možda upravo i OPT Agencije). Uostalom, na neodrživost bilo kakvih 'monopola' kada se radi o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom, ali i u području tzv. legalizacije cjevovoda u svojem je izlaganju upozorio i Božidar ĆORIĆ, ing., EWE, EWI iz TÜV Croatije. Za razliku od toga, u susjednoj Sloveniji je cijelo područje opreme pod tlakom 'na tržištu', a zato je Slovenija u tome barem 10 godina ispred Hrvatske, kako je to zaključio Goran GAVRANIĆ, dipl. ing. iz slovenske tvrtke Ecoplin Zadel.
Primjedbe na spomenuti Pravilnik iznijela je i prof. dr. sc. Ivanka BORAS, dipl. ing., također s FSB-a, koja je naglasila da je rasprava oko njegovih pojedinih odredbi i zahtjeva jednostavno bila prekratka i nije obuhvatila sve zainteresirane strane. Isto tako, spomenula je i neusklađenost terminologije u Pravilniku, a na problem terminologije u službenim hrvatskim prijevodima europskih direktiva također se osvrnuo i prof. Švaić. Uz to, napomenu da u tekstu Pravilnika postoje određene nejasnoće vezane uz ispitivanje sigurnosnih ventila u uporabi u svojem je izlaganju potvrdio i predstavnik Ministarstva gospodarstva, Domagoj VALIDŽIĆ, dipl. ing.
Neke odjeke s terena, vezano upravo uz zakone i propise iz područja opreme pod tlakom, odnosno kako je slikovito napomenuo 'zbrku neprovedivih propisa' podrobno je izložio mr. spec. Boris MEŠTROVIĆ, dipl. ing. iz Inspekta, pri čemu se, između ostalog, zapitao postoji li uopće dovoljno kadrova za uspješno i sigurno obavljanje cjelokupne djelatnosti u području opreme pod tlakom i to ne samo u OPT Agenciji, kao ključnom državnom tijelu, već i općenito.
U svakom slučaju, nužno je biti stalno upoznat s promjenama ne samo u području opreme pod tlakom, nego u inženjerskoj struci općenito jer se, primjerice, i standardi i softver koji se koriste za projektiranje i proračun opreme pod tlakom neprestano mijenjaju, kako je to u svojem izlaganju napomenuo Zdravko IVANČIĆ, dipl. ing. iz Numikona.
No, na kraju skupa, u dijelu predviđenom za diskusiju, u obranu postojećeg sustava i zakonodavnih rješenja u području pregleda i ispitivanja opreme pod tlakom ustao je Ivica VELJAČA, dipl. ing., direktor TPK - Zavoda, koji je izrazio sumnju da bi u slučaju napuštanja dosadašnjeg pristupa, kakav je u Hrvatskoj u primjeni već niz godina, lako moglo doći do pada kvalitete pregleda i ispitivanja opreme pod tlakom, jer bi cijena pregleda i ispitivanja postala jedini kriterij pa bi sigurnost takve opreme, a time i ljudi, imovine i okoliša, došli u pitanje.

Galerija slika: 12. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

TAGOVI